Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Φτιάχνω τσιτσίραβλα τουρσί

Φτιάχνω τσιτσίραβλα τουρσί

406
0

Γράφει η κ. Μαίρη Κεφαλά

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που μπορούμε να συλλέξουμε τα «τσιτσίραβλα». Τα νεαρά βλαστάρια  της άγριας φιστικιάς. Αυτά που μόλις βγήκαν και έχουν μήκος μόνο δύο το πολύ τρία εκατοστά.        Η  αγριοφιστικια ή πιο επίσημα « Πιστακία η Τερέβινθος».

 Συνήθως είναι το υποκείμενο πάνω στο οποίο μπολιάζουν τις ήμερες φιστικιές.   Όπου καλλιεργούνται  λοιπόν φιστικιές, και ακόμα περισσότερο όπου το κτήμα με τις φιστικιές έχει εγκαταλειφθεί, είναι εύκολο να βρει κανείς τέλη Απρίλη, τα αρωματικά γευστικά βλαστάρια, τα κατά τους Πηλιορείτες  «Τσιτσίραβλα». Αυτά τα βλαστάρια, όταν αποκτήσουν μήκος 2-3 εκατοστών, είναι ιδανικά να γίνουν τουρσί. Εντελώς συμπωματικά, πολύ πρόσφατα σε  ένα βίντεο τούρκικης παραδοσιακής μαγειρικής, είδα να κάνουν αυτά τα βλαστάρια χοντροκομμένα, με λάδι και λεμόνι, ωμή πράσινη σαλάτα. Προσωπικά δεν θα το συνιστούσα, γιατί ωμά, αφήνουν στο τέλος μια στιφή επίγευση.

Έστω και καθυστερημένα, -γιατί περίμενα να ωριμάσει το τουρσί, για να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα-, παρουσιάζω βήμα-βήμα την Παρασκευή αυτού του ιδιαίτερου τουρσί.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

·         Τσιτσιράβλα (φρέσκα βλαστάρια)

·         Μάραθα χοντροκομμένα, (δύο κουταλιές της σούπας ανά βάζο)

·         Φιλετάκια σκόρδου, (Μια μεγάλη σκελίδα ανά βάζο ή περισσότερο αν σας αρέσει)

·         Χρωματιστά πιπέρια – Φύλλα δάφνης.

·         Ζεστό νερό, (χρησιμοποιήστε και μέρος του νερού που βράσατε τα τσιτσιράβλα)

·         Αλάτι χονδρό, (τα ¾ της κουταλιάς της σούπας ανά βάζο)

·         Ξίδι

Τρόπος παρασκευής:

Η διαδικασία παρασκευής του τουρσί, είναι η κλασσική και την βλέπετε στην συνέχεια:

Νεαρά βλαστάρια αγριοφιστικιάς πάνω στο δέντρο. Σε βορειότερες περιοχές, πιθανόν να μπορεί να βρει ακόμα κανείς ακόμα,  τρυφερά μικρά βλασταράκια του δέντρου.

Αυτά τα τρυφερά βλαστάρια τα συλλέγουμε, τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Όσο είναι τρυφερά δεν θέλουν περισσότερο βράσιμο. Καλό είναι όμως να κάνετε και την προσωπική σας δοκιμή, ώστε να έχουν την σκληρότητα που εσείς επιθυμείτε.

Μετά τα βλαστάρια ζεματάμε και τα μάραθα. Τα κρατάμε χώρια και τα κόβουμε όπως όταν τα βάζουμε σε φαγητό. Παράλληλα κόβουμε σε στικάκια ή φιλετάκια και το σκόρδο μας. Ετοιμάζουμε και τα πιπέρια μας. (Δυστυχώς η φωτογραφία είναι πολύ κακή)

Έχουμε αποστειρώσει τα βάζα μας. Παίρνουμε ένα μέρος από το βραστό νερό που ζεματίσαμε τα βλαστάρια μας και τα μάραθα, γιατί έχει αποκτήσει ωραίο άρωμα από αυτά.  Αν δεν μας πικρίζει χρησιμοποιούμε αποκλειστικά αυτό. Διαλύουμε μέσα το αλάτι. Ή το χτυπάμε στο multi για να διαλυθεί.

Αρχίζουμε να γεμίζουμε το βάζο μας με τα τσιτσιράβλα, σε στρώσεις. Ξεκινάμε με  δάφνη κάτω, μετά βλαστάρια, μάραθο, σκόρδο, πιπέρια, επαναλαμβάνουμε και τελειώνουμε με μάραθο και δάφνη. Όλο το υλικό να σταματά ενάμιση (1και 1/2 ) εκατοστό κάτω από το χείλος  του βάζου.

Μετά ρίχνουμε το ζεστό νερό με το αλάτι, μέχρι  ένα εκατοστό κάτω από εκεί που σταματά  το υλικό μας. Συμπληρώνουμε το  υπόλοιπο εκατοστό με ξύδι. Έχουμε φτάσει, το υλικό να καλύπτεται πλήρως από αλατόνερο και ξύδι. Το κενό του 1 ½ εκατοστού από το χείλος του βάζου το γεμίζουμε μα ελαιόλαδο. Σφραγίζουμε τα βάζα μας, και όταν είναι πλέον κρύα τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.

  Μετά από 10-15 ημέρες το πολύ, το τουρσί μας είναι έτοιμο. Είναι ένα άριστο συνοδευτικό της ντομάτας. (όπως άλλωστε και η κάπαρη ή τα αμπελοβλάσταρα)

Ένας τέτοιος μεζές μπορεί  αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Εδώ μαζί με ντομάτα φρέσκια, τοματίνια τουρσί  και τραγανές ελιές φτιαγμένες στο μπουκάλι. Όλα έχουν περιχυθεί με ένα καλό ελαιόλαδο.

Προηγούμενο άρθροΓιατί βιολογικά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής;
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Τι ρόλο παίζουν τα Ω-3 λιπαρά οξέα στο αίμα για την COVID-19