Home Uncategorized ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ)

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ)

11
0

 

 


 Γράφει και παρασκευάζει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ 

 Παραδοσιακός ,νηστίσιμος και πεντανόστιμος χαλβάς με βάση το ταχίνι και το πιο βασικό είναι πανεύκολο να τον φτιάξουμε στο σπίτι μας. 


 Υλικά που θα χρειαστούμε: 

650 γρ. ταχίνι ( αν θέλετε μπορείτε να το φτιάξετε και αυτό μόνοι σας, σας δείχνω στο τέλος της παρασκευής του χαλβά) 
150 γρ.νερό
300 γρ. ζάχαρη 
μισό κ.τ.γ. ξινό (χρησιμοποιώ ξινό γιατί με το λεμόνι πικρίζει) 
2 βανίλιες 
1 και μισή κ.τ.σ. μέλι 

Δεν χρειάζεστε γάντια ούτε θερμόμετρο απλά θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί. 


 Ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα να βράσει τη ζάχαρη ,το νερό ,το μέλι και το ξινό και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Η θερμοκρασία που πρέπει να πιάσει το σιρόπι μας για να είναι έτοιμο πρέπει να είναι στους 120 C. 
Για όποιον δεν έχει θερμόμετρο ,θα ξεκινήσει με το μάτι της κουζίνας στο 7 μέχρι να διαλυθούν λίγο όλα τα υλικά και θα το κατεβάσει στους 6 όπου θα αφήσει το σιρόπι να γίνεται για 10 λεπτά συνεχίζοντας να ανακατεύει ελαφρά.

 


 Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι μας το κατεβάζουμε από το μάτι και το χτυπάμε όπως είναι καυτό με το μίξερ χειρός στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα ( εδώ θέλει προσοχή να μην πεταχτεί το σιρόπι και καείτε, δεν χρειάζεται να βιαστείτε), θα συνεχίσετε με το μίξερ μέχρι το σιρόπι να πάρει ένα ελαφρύ λευκό χρώμα, τώρα ρίχνετε και τις βανίλιες. 

Η θερμοκρασία του σιροπιού έχει αρχίσει να πέφτει δεν είναι τόσο καυτό αλλά θέλει και πάλι προσοχή.

 


 Τελειώνουμε με το χτύπημα και αρχίζουμε να ρίχνουμε το ταχίνι σιγά σιγά μέσα στο σιρόπι ανακατεύοντας στην αρχή με μια ξύλινη κουτάλα όπως να ναι μέχρι να ομογενοποιηθεί. 
Αφού ομογενοποιηθεί σταματάμε το άναρχο ανακάτεμα και ξεκινάμε με κυκλικές
κινήσεις γυρίζοντας παράλληλα και την κατσαρόλα.
 Όσο περνάει η ώρα ο χαλβάς μας θα κρυώνει και θα είναι πολύ δύσκολος στο πλάσιμο αλλά εμείς συνεχίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε .

 


 Σε αυτή την φάση που είναι σχεδόν έτοιμος ,ρίχνουμε είτε κομμάτια σοκολάτας, είτε αμύγδαλα ,είτε φιστίκια, είτε τον αφήνουμε σκέτο, ότι μας αρέσει και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα με τις κυκλικές κινήσεις. 

Ο σπιτικός χαλβάς μας είναι έτοιμος, τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως και απολαμβάνουμε
 ( αν και σε μας δεν πρόλαβε να κρυώσει). 

 


 Πως θα φτιάξετε ταχίνι :

 


 1 κούπα του τσαγιού σουσάμι 
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι 
μια τσιμπιά αλάτι

 Όπως θα καταλάβατε η ποσότητα των υλικών αυτόν δεν φτάνει για να φτιάξετε τον χαλβά σας αλλά είναι μια καλή ποσότητα για να το δοκιμάσετε για αρχή. Σε όλες τις παρασκευές μου χρησιμοποιώ ελαιόλαδο διαφωνώντας κάθετα στο ότι βαρύνει την γεύση, ίσα-ίσα το ελαιόλαδο μας δίνει άρωμα και όλα τα πλούσια συστατικά του. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λάδι θέλετε. 

 


 Βάζουμε το σουσάμι σε μια κατσαρόλα για να το καβουρδίσουμε λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό το κάνουμε για να ζεσταθεί το σουσάμι να βγάλει το άρωμα του και με το χτύπημα πιο εύκολα και το ίδιο του το λαδάκι. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

 


 Όπως είναι ζεστό το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει πάστα, προσέχοντας να κάνουμε και κάποια διαλείμματα έτσι ώστε να μην κάψουμε ( το μουλτι). 

 


 Το σουσάμι έχει αρχίσει και γίνεται πάστα , ρίχνοντας το ελαιόλαδο θα το βοηθήσουμε να γίνει ακόμα πιο κρεμώδες, στο τέλος ρίχνουμε και το μελάκι μας και είναι έτοιμο. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here