Geschnezeltes (γκεσνέτσελτες), το πειραγμένο Στρογκανόφ.
Geschnezeltes (γκεσνέτσελτες), το πειραγμένο Στρογκανόφ.

Γράφει και μαγειρεύει η Ειρήνη Παληού 


Από τα πρώτα φαγητά που δοκίμασα φτάνοντας στην Βαυαρία της Γερμανίας ήταν το Geschnezeltes (γκεσνέτσελτες).

Δύσκολη λέξη θα μου πείτε, αλλά το πιο δύσκολο ήταν να ονομάσω τη συνταγή στα ελληνικά. 
Είναι μια παραλλαγή των φιλέτων Στρογκανόφ. Αλλά ας αφήσουμε τα λόγια και ας πιάσουμε τα μαγειρέματα. 


 Υλικά:
400 γρ μανιτάρια σαμπινιόν 

400 γρ χοιρινή ωμοπλάτη 
1 ή 2 κρέμες γάλακτος 
150 γρ αγγουράκια πίκλες 
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί 
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ 
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδας 
μαϊντανο 
αλάτι και πιπέρι (εγώ δεν βάζω) 
μεζούρα 🙂 (πλάκα κάνω)


 Εκτέλεση. 


Κόψτε το κρέας σε λεπτά μπαστουνάκια. (1 φάρδος και 3 εκατοστά μήκος πάλι πλάκα σας κάνω)
Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και ρίξτε το ψιλοκομμένο κρέας. 
 Αφήστε το να βγάλει τα υγρά του και μετά βάλτε 1 κουταλιά βούτυρο σκεπάστε το και αφήστε το να ψηθεί για 15 -20λεπτά. 
 Βγάλτε το με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και σκεπάστε το. 
 Καθαρίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Ρίξτε τα στην κατσαρόλα (αυτή που βγάλατε το κρέας) μαζί με μία κουταλιά βούτυρο και τα αγγουράκια κομμένα σε μικρά κυβάκια. 
 Αφήστε τα μανιτάρια να σιγοψηθούν μέχρι ο όγκος τους να “μειωθεί”. 
 Ρίξτε τα φιλετάκια μέσα στα μανιτάρια και στην πρώτη βράση σβήστε με το κονιάκ και το κρασί. 
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό. 
Δοκιμάστε από αλάτι και έπειτα προσθέστε το. 
Σε 2 λεπτά η σάλτα θα έχει γίνει βιλούδο. 
Τραβήξτε από τη φωτιά. Έτοιμο.

Στη Βαυαρία το σερβίρουν με λευκό ή άγριο ρύζι και πράσινη σαλάτα. 


 Καλά μαγειρέματα.

Ειρήνη Παληού

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...