Αρχική Όλα τα άρθρα Γλυκό του κουταλιού ελιά!!!!

Γλυκό του κουταλιού ελιά!!!!

235
0

Γράφει και σερβίρει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ

 Όσο περίεργο και να σας φαίνεται η ελιά γίνεται φανταστικό γλυκό του κουταλιού, όπου τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες (τουλάχιστον η δική μου η Κρητικιά) αφού μάζευαν τις ελίτσες τους για το λαδάκι διάλεγαν και μερικές για να τις κάνουν γλυκάκι ! 
 
 

 
 Θα χρειαστούμε λοιπόν :
 1.400 γρ. ελιές πράσινες ωμές 
400 γρ. ζάχαρη 
250 γρ. μέλι 
1.200 γρ. νερό 
10 γαρύφαλλα 
10 μπαχάρια 
3 κανέλες
 1 φλούδα από μέτριο λεμόνι 
χυμό από μισό λεμόνι 
3 σφηνάκια κονιάκ 
Λίγη αμυγδαλόψιχα η καρυδόψιχα (προαιρετικά) 
 
 
 Γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό και ρίχνουμε μέσα τις ελίτσες μας. 
Τις αφήνουμε στο νερό για 20-30 μέρες φροντίζοντας να αλλάζουμε το νερό ανά 3 με 4 ημέρες μέχρι να ξεπικρίσουν. 
 
Αφού λοιπόν ξεπικρίσουν βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και τις πλένουμε καλά, αν τις ζυγίσουμε θα δούμε ότι είναι γύρω στο 1 κιλό . 
 
 

 
 Τις βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά τυλιγμένα μέσα σε ένα τούλι (για να μην τα ψάχνουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά (στο 7 με 8 ανάλογα την κουζίνα ) για 20 με 25 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. 
 
Αφού περάσει ο χρόνος βρασμού, κλείνουμε την κουζίνα και το αφήνουμε στην κατσαρόλα με κλειστό καπάκι να ξεκουραστεί για ένα 24ωρο. 
 
 

 
 Την επόμενη μέρα ρίχνουμε το μέλι, την φλούδα λεμονιού και τον χυμό και βράζουμε ξανά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά ,θα δούμε το γλυκό μας θα έχει αρχίσει να δένει. Στα τελευταία 5 λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι ρίχνουμε και το κονιάκ.
Κλείνουμε το μάτι, περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό μας και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα καλά κλεισμένα. 
 
 Μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο ή με αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα. Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε στο γιαούρτι, σε πράσινες σαλάτες ,σε κέικ, σε τυριά ,σε παγωτό.
 
 Όποιος θέλει να το αγοράσει για να το δοκιμάσει πρώτα, στην αγορά θα βρει τα 220 ml 5,00 ευρώ !!! 
Εγώ πιστεύω πως πρέπει να προσπαθήσετε να το φτιάξετε μόνοι σας !! 
 
 
 Καλή επιτυχία.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here