Αρχική ΔΕΝΤΡΑ Γουανάμπανα ή Γκραβιόλα (Annona muricata)

Γουανάμπανα ή Γκραβιόλα (Annona muricata)

384
0

Graviola


Η επιστημονική ονομασία της Graviola είναι Annona muricata.
Η γουανάμπανα (στα ισπανικά guanabana, πορτογαλικά graviola), Annona muricata, είναι ένα πλατύφυλλο αειθαλές δέντρο, ιθαγενές του Μεξικού, της Κεντρικής Αμερικής, της Καραϊβικής και του βορείου τμήματος της Νότιας Αμερική. Σήμερα φύεται σε μερικές περιοχές στη Νοτιοανατολική Ασία. Στα αγγλικά λέγεται soursop. Στις περισσότερες ισπανόφωνες χώρες ονομάζεται από τους περισσότερους Guanαbana, ενώ στις Φιλιππίνες είναι γνωστό ως guyabano.


Η Graviola είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και στη Νοτιοανατολική Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική σε πολλές χώρες.
Στα μέρη όπου η Graviola αναπτύσσεται, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Ο καρπός, είναι γλυκός , με ιδιαίτερη γεύση και είναι ένα αγαπημένο επιδόρπιο και δημοφιλές, επίσης, υπό τη μορφή χυμού.

Η γεύση του μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα φρούτα. Μπορούμε αν πούμε πως πλησιάζει ένα μείγμα φράουλας και ανανά μέχρι ξινού κίτρου, καρύδας και μπανάνας. Το φρούτο είναι κάπως δύσκολο να φαγωθεί, καθώς η λευκή σάρκα του στο εσωτερικό έχει πολλούς μεγάλους σπόρους και φυτικές μεμβράνες. Για το λόγο αυτό καταναλώνεται σε χυμό περισσότερο.

Πριν να είναι ώριμος, ο καρπός χρησιμεύει σε μερικές περιοχές, ως μέσο θεραπείας των εντερικών διαταραχών, όπως τη δυσεντερία. Ωστόσο και το υπόλοιπο του δέντρου χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπείες.

Οι αυτόχθονες λαοί χρησιμοποιούν το φλοιό της ρίζας ως αντιπυρετικό , ενώ χρησιμοποιούν τα φύλλα σε αντιπαρασιτικά και αντισηπτικά παρασκευάσματα, καθώς και σε τοπικές εφαρμογές για τη μείωση του μυϊκού πόνου.

Τα εκχυλίσματα Graviola έχουν αντιιικές, αντιπαρασιτικές, αντιρευματικές, στυπτικές, εμετικές και κυτταροτοξικές, αντιλεϊσμανιακές, αλγογόνες, αντιφλεγμονώδεις, αντιυπεργλυκαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες in vitro και in vivo.
Από άποψη θρεπτικής αξίας, το graviola είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και κυρίως φρουκτόζη. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη B1 και βιταμίνη B2. Ο καρπός, οι σπόροι και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως βότανα και φάρμακα από τους αυτόχθονες λαούς του Μεξικού και των υπόλοιπων περιοχών, όπου το φυτό είναι ιθαγενές. 

H Graviola έχει μεγάλη ιστορία χρήσης στη βοτανοθεραπεία – από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου, για το διαβήτη, την καταρροή, τους σπασμούς, ως αντιμικροβιακό ευρέως φάσματος κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, κατά των παρασίτων, για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης του αίματος, για την κατάθλιψη, για νευρικές διαταραχές, καρδιοπάθειες, άσθμα, προβλήματα με το συκώτι, αρθρίτιδες κ.ά.
Τα αλκαλοειδή που εξάγονται από τη Graviola μπορεί να προκαλέσουν νευρωνική δυσλειτουργία και εκφύλιση και σε συμπτώματα της νόσου του Parkinson.

Μηχανισμός δράσης της Graviola
Οι Annonaceous acetogenins είναι φυτοχημικά που απομονώνονται από τα φύλλα, το φλοιό και τα κλαδιά του δέντρου Graviola και είναι τα ενεργά συστατικά.
Το αιθανολικό εκχύλισμα του Annona muricata βρέθηκε να αναστέλλει τον ιό του απλού έρπητα, αλλά είναι και αποτελεσματικό ενάντια της braziliensis Leishmania, L. panamensis, promastigotes, και ενάντια της κυτταρικής γραμμής καρκίνου U 937 και του ηπατώματος in vitro. Τα εκχυλίσματα της Gravioloa αποδείχθηκαν να είναι θανατηφόρα για το μαλάκιο του γλυκού νερού Biomphalaria glabrata, το οποίο δρα ως ξενιστής για τον παρασιτικό σκώληκα, Schistosoma mansoni .


Τα αλκαλοειδή της Graviola είναι επιζήμια για την επιβίωση των ντοπαμινεργικών νευρικών κυττάρων in vitro. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευρωνική δυσλειτουργία και εκφυλισμό.
Τα αποτελέσματα της Graviola αναστέλλονται από τα συμπληρώματα γλυκόζης υποδηλώνοντας ότι ο θάνατος των κυττάρων που προκαλεί το φυτό μπορεί να προκαλείται από την εξάντληση ενέργειας .
Η Graviola έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι διεγείρει τους υποδοχείς της σεροτονίνης.

Τα εκχυλίσματα Graviola είναι αποτελεσματικά στον ανθεκτικό στην δοξορουμπικίνη (Αδριαμυκίνη )καρκίνο μαστού (MCF-7/Adr) με την παρεμπόδιση της πρόσβασης των καρκινικών κυττάρων στο ΑΤΡ και με την παρεμπόδιση των δράσεων της γλυκοπρωτεΐνης της μεμβράνης του πλάσματος. Μπορεί επίσης να αναστείλουν την έκφραση του HIF-1α, του ΝΡ-κΒ, των μεταφορέων γλυκόζης και τα γλυκολυτικά ένζυμα με αποτέλεσμα μειωμένη πρόσληψη γλυκόζης και της παραγωγής του ΑΤΡ σε παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Σε άλλη μελέτη ελαττώνει την υπερέκφραση του EGFR.
Πάνω από 20 εργαστηριακές μελέτες, έχουν δείξει ότι αυτό το δέντρο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες 10.000 φορές πιο ισχυρές από την Αδριαμυκίνη, μια γνωστή ουσία που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες.

 Όμως αντίθετα από την Αδριαμυκίνη, η Graviola όχι μόνο δεν έχει παρενέργειες αλλά ευεργετεί ολόκληρο τον οργανισμό.
Σε εργαστηριακές μελέτες η Graviola επιλεκτικά εντοπίζει και σκοτώνει 12 διαφορετικούς τύπους καρκινοκυττάρων (χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα) με κύριους εντοπισμούς τον μαστό, τον προστάτη, τους πνεύμονες, το παχύ έντερο και το πάγκρεας. Επιπροσθέτως ενισχύει αφάνταστα και εκτινάσσει στα ύψη το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον ασθενή να έχει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη υγεία και δύναμη και να βλέπει πολύ πιο αισιόδοξα τη ζωή. 

Ανεπιθύμητες ενέργειες της Graviola
Η Graviola μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της κίνησης και μυελονευροπάθεια με συμπτώματα που μιμούνται τη νόσο του Parkinson.
Κάποιοι γιατροί-θεραπευτές συνιστούν, αν χρησιμοποιήσετε Graviola, η οποία μειώνει την κυτταρική ενέργεια της κακοήθειας, να μην χρησιμοποιείτε Συνένζυμα CoQ10, τα οποία βοηθούν τα υγιή κύτταρα να παράγουν αερόβια ενέργεια, επειδή αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας. 
Αν όμως σκεφτούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα κύτταρα στο σώμα μας να παράγουν αερόβια ενέργεια για να γίνουν πιο ανθεκτικά στον καρκίνο, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως αναερόβια παραγωγή ενέργειας, τότε είναι φανερό ότι τα ευεργετήματα των Συνενζύμων Q10 και άλλων συμπληρωμάτων που παράγουν οξυγόνο, μπορούν να ισοφαρίσουν κάθε πιθανή μικρή μείωση στην αποτελεσματικότητα της Graviola.
Προηγούμενο άρθροΗ παπάγια και οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
Επόμενο άρθροΒΟΡΑΓΙΝΟ – ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ (Borago officinalis)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here