Η “αθάνατη” αγαύη.
Η “αθάνατη” αγαύη.

Τι ακριβώς είναι η αγαύη που χρησιμοποιούμε το νέκταρ της   σε πολλά κοκτέιλ; 
Είναι ένα φυτό που ανήκει στη 
μεγάλη οικογέ-
νεια των …
παχύφυτων. Έχει δηλαδή την ιδιότητα όπως όλα τα παχύφυτα να διατηρεί ποσότητες νερού σε κάποια σημεία του, η αγαύη στα φύλλα της. ΔΕΝ είναι κάκτος. Οι κάκτοι είναι παχύφυτα, τα παχύφυτα δεν είναι όλα κάκτοι. 
Το όνομα βεβαίως  όπως και τα περισσότερα επιστημονικά ονόματα των φυτών προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Η Αγαύη ήταν μια από τις τρεις κόρες του βασιλιά των Θηβών Κάδμου 
και της Αρμονίας, κατά τη 
Θεογονία του Ησιόδου.Έχει μεγάλα και σαρκώδη φύλλα, πολλές φορές φέρουν και αγκάθια, όπου εκεί αποθηκεύει νερό εξ ‘ου και η μεγάλη αντοχή της στην ξηρασία που την κάνει γηγενή σε ξηρά κλίματα. 

 Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας τους αναπτύσσουν έναν πολύ μεγάλο μίσχο που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα (ανάλογα το είδος) επάνω στον οποίο σχηματίζεται μία ταξιανθία , μία σειρά 

δηλαδή από άνθη, τα οποία στην συνέχεια μετασχηματίζονται σε νέα φυτά. Αυτά πέφτουν στο έδαφος, ριζώνουν και έτσι έχουμε νέες αγαύες! Πολλαπλασιάζονται επίσης με παραφυάδες! Οι παραφυάδες είναι μικρά αγαυάκια τα οποία ξεφυτρώνουν γύρω από το μητρικό φυτό!!! Μια λεπτομέρεια που κάνει αυτό το φυτό συγκλονιστικό: ανθίζει ΜΙΑ ΜΟΝΟ φόρα σε όλη του τη ζωή και μόλις ανθίσει, πεθαίνει!!!
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ποικιλία αγαύης η οποία 


μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της Τεκίλα είναι η Agave Tequilana ή blue agave ή webber agave και είναι αυτή.





















































Επίσης πρέπει να σας πω ότι έχουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα αγαύες.Είναι αυτό που οι γιαγιάδες μας ή οι μαμάδες μας αποκαλούσαν Αθάνατο. Εδώ στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως την ποικιλία Agave americana που είναι αυτή



και την ποικιλία Agave americana variegata που είναι αυτή.









































Η Τεκίλα όπως και το Κονιάκ έχει προστασία ονομασίας προέλευσης.Παράγεται μόνο στο Μεξικό και μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του Μεξικό.

Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης που χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ είναι μία γλυκαντική ουσία η οποία παράγεται έπειτα από επεξεργασία που υφίσταται ο χυμός της αγαύης.Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του μελιού από τους αυστηρά χορτοφάγους (Vegans) ή απλά ως υποκατάστατο της ζάχαρης από τους διαβητικούς λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης που περιέχει και η οποία δεν χρειάζεται ινσουλινη για να μεταβολιστεί. 


πηγή

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...