Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Η ΚΥΝΟΡΟΔΗ, ΑΓΡΙΟΡΟΔΗ, ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΑ, ROSA CANINΑ

Η ΚΥΝΟΡΟΔΗ, ΑΓΡΙΟΡΟΔΗ, ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΑ, ROSA CANINΑ

390
0

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα εκπληκτικό βότανο το οποίο χρειαζόμαστε ειδικά το χειμώνα λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

Είναι αγκαθωτός θάμνος, με τοξωτά κλαδιά που μπορούν να φτάσουν τα 4 μέτρα μήκος. ΄Εχει φύλλα πτερόλοβα, με 3-7 οδοντωτά, οξύκορφα φυλλάρια. Τα άνθη του είναι μονήρη ή σε μπουκέτα, ρόδινα και βρίσκονται στην άκρη των βλαστών της και των διακλαδώσεών τους. Ο καρπός τους είναι σαρκώδης ωοειδής, το κυνόροδο, με πολλά πετρώδη σπέρματα και μεταξωτές ίνες.

Το ποιο χρήσιμο μέρος του φυτού είναι ο καρπός του γνωστό και ως κυνόροδο (rose hip).

Ίσως είναι ή ποιο πλούσια φυσική πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γρ. περιέχουν περίπου 3000 μονάδες βιταμίνης, να τονίσουμε εδώ ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί 400 μονάδες περίπου βιταμίνης C για τις καθημερινές ανάγκες. Μία θεραπευτική δόση βιταμίνης C υπολογίζεται περίπου 1000-2000 μονάδες την ημέρα. Σημειώνουμε ότι το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει την βιταμίνη C στον οργανισμό άρα το συγκεκριμένο βότανο βοηθά τους καπνιστές να αναπληρώσουν την βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Τα κυνόροδα περιέχουν ακόμη καροτίνη, βιταμίνη Β2, Κ, και Ρ, σάκχαρα, φλαβονοειδείς, γλυκοζίτες, αιθέριο λάδι και οργανικά οξέα, λιπαρό λάδι και βιταμίνη Ε. Τα κυνόροδα τα μαζεύουμε το φθινόπωρο , τα ξηραίνουμε στην σκιά και διατηρούν την βιταμίνη C για τουλάχιστο ένα χρόνο. Εδώ να τονίσω ότι ή φύση φροντίζει για μας και μας χαρίζει ένα βότανο γεμάτο με βιταμίνη C τέλος του φθινοπώρου για να έχουμε τον χειμώνα τα εφόδια που χρειάζεται ο οργανισμός.

Πως ετοιμάζουμε το ρόφημα μας με τα κυνόροδα: είναι σημαντικό όταν ετοιμάζουμε το ρόφημα να είμαστε προσεκτικοί να μην καταστρέψουμε την βιταμίνη C που όπως γνωρίζουμε είναι αρκετά ευάλωτη.

Πρώτο κόβουμε τα ξηρά κυνόροδα στα δύο, αφαιρούμε τα πετρώδη σποράκια που υπάρχουν στο κέντρο του καρπού. Εδώ να πούμε ότι τα σποράκια μπορούμε να τα φυλάξουμε και όταν παραστεί ανάγκη να τα σπάσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για προβλήματα του προστάτη.

Δεύτερο βάζουμε τα κομμένα κυνόροδα μέσα σε μια τσαγιέρα και τα καλύπτουμε με ΧΛΙΑΡΟ νερό είναι σημαντικό να μην βάλουμε καυτό νερό για να μην καταστρέψουμε την βιταμίνη C . Αφήνουμε το βότανο να μουλιάσει για 35-40 λεπτά μετά πίνουμε το ρόφημα και τρώμε τα κυνόροδα τα οποία θα έχουν μαλακώσει. Οι μεταξένιες κλωστές των κυνόροδων σκοτώνουν τα σκουλήκια στα έντερα με μηχανικό τρόπο χωρίς να προκαλούν καμιά ενόχληση ή βλάβη στο βλεννογόνο των εντέρων. Επίσης από το κυνόροδο μπορούμε να κάνουμε και μαρμελάδα. 


Ας εκμεταλλευτούμε τα δώρα της φύσης και να ενισχύσουμε το οργανισμό μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας με κυνόδορο.
Γιώργος Έλληνας
Βοτανολόγος
Αποκλειστικά για τα Βοτανολογικά
Προηγούμενο άρθροο Γιώργος Έλληνας για τον βάτο RUBUS SANCTUS/ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ
Επόμενο άρθροΠόσα ξέρετε για την κινούρα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here