Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Ηλιοστρόφι, Λιοδρόμι, Ψευτοκολοκάτσι ή αλλιώς Ηλίανθος (Helianthus annuus)

Ηλιοστρόφι, Λιοδρόμι, Ψευτοκολοκάτσι ή αλλιώς Ηλίανθος (Helianthus annuus)

196
0

Συνήθως με καλωσόριζαν όταν ξεκινούσα τις καλοκαιρινές μου διακοπές στο σπιτι του παππού. Τεράστιοι και κατακίτρινοι ήλιοι με περίμεναν στις αλτάνες  του κήπου ξέροντας ότι δεν θα αργούσε η ώρα του τσιμπολογήματος. Πέρασα ώρες ατέλειωτες παρατηρώντας τα μπουμπούκια να ακολουθούν την πορεία του ηλίου από την ανατολή ως την δύση του. 


Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα λουλούδι, αλλά ένας δίσκος με χιλιάδες μικρά λουλουδάκια που ανθίζουν από την περιφέρεια του δίσκου προς το κέντρο του.
Ένας μικρός παράδεισος για τις μέλισσες που έχει όμως και τους διαβολάκους που ακούν στο όνομα κομμέο, ένα είδος ρετσινιού που αρρωσταίνει τις μέλισσες, οι οποίες αν το ακουμπήσουν μαυρίζουν, χάνουν τα φτερά τους και τελικά πεθαίνουν.


Στην Ευρώπη μας έφτασαν παρέα με τους Ισπανούς θαλασσοπόρους από την μακρινή Αμερική.
Το δεύτερο πιο ελαιοδοτικό φυτό στον κόσμο, περιέχει Κουρσιμετρίνη, ιστιδίνη,  και διάφορες άλλες  χημικές ενώσεις. Οι σπόροι του περιέχουν λάδι, λευκώματα, χολίνη, βεταϊνη, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β, C, E, P, και Κ, μεθιονίνη, καθώς και λεκιθίνη, φθόριο, μαγνήσιο, ιώδιο, μαγγανίου χαλκό και  κυτταρίνη.


 Από ιατρικές μελέτες βρέθηκε ότι το ηλιέλαιο που βγαίνει με ψυχρή πίεση κατεβάζει την χοληστερίνη γιατί είναι μία από τις πιο πλούσιες πηγές λινολενικού οξέος,  βοηθά στην προστασία από τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και στη χολή.
Βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος, καλμάρει τα νεύρα τα και καλυτερεύει την όραση.


Το λάδι που παράγεται από τους ηλιόσπορους με ψυχρή πίεση είναι αποτελεσματικό την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης οι άψητοι σπόροι του είναι πολύ  χρήσιμη τροφή για τους διαβητικούς, βοηθούν τους καπνιστές και όσους υποφέρουν από ουρία προστατίτιδα αρθριτικά και ρευματισμός


 Στην κουζίνα χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ψωμί, και κέικ. Τα μπουμπούκια του φυτού όσο είναι κλειστά τρώγονται όπως οι αγκινάρες ενώ τα άνθη του μπορούν να καταναλωθούν στον ατμό για να φύγει η πικράδα τους.

Βιβλιογραφία
Κική Τριανταφύλλη: Άγρια βότανα, λουλούδια και καρποί σελ.67
Κώστας Μπαζαίος: 100 βότανα 2000 θεραπείες σελ.150

Προηγούμενο άρθρο7 ερωτήματα για τη χειρομάλαξη. Ποιά είναι τα οφέλη της;
Επόμενο άρθροΦτιάξτε αλισίβα για φαγητά, γλυκά, πλύσιμο και λούσιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here