Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Ηπαρ, βότανα και ιδιότητες.

Ηπαρ, βότανα και ιδιότητες.

435
1

Borotutu Bark (σιταροχορτο)

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιέχει τεράστια ποσότητα χλωροφύλλης, βιταμίνες Α,Β,C,Ε & Κ, καθώς και πλήθος μεταλλικών στοιχείων. (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο κ.α.).

Συγκρινόμενα χημικά, το μόριο της χλωροφύλλης με το μόριο της αιμοσφαιρίνης του αίματος, βρίσκονται να έχουν σχεδόν απόλυτη ομοιότητα. Μόνη διαφορά τους είναι το κεντρικό τους στοιχείο, της μεν αιμοσφαιρίνης ο σίδηρος, της δε χλωροφύλλης το μαγνήσιο.

Ο χυμός του σιταρόχορτου λαμβάνεται σε δοσολογία 2 κουτ. σούπας επί 3 φορές την ημέρα. 

ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Δεν το αντέχει ο οργανισμός μας. Καλύτερα να πίνεται με άδειο στομάχι.

Τρόπος παρασκευής:

Βάζουμε σπόρο σιταριού καμούτ ή σε γυάλινο βάζο, το οποίο γεμίζουμε με καθαρό νερό και το κλείνουμε με ένα πανί ή τούλι στερεωμένο με λαστιχάκι για να αερίζεται, ή σε τουλπάνινο σακουλάκι που να κλείνει με μία κορδελίτσα για να μη σκορπίζονται οι σπόροι. Στην περίπτωση που επιλέξουμε τη μέθοδο με το σακουλάκι, το βυθίζουμε σε ένα μπώλ με καθαρό νερό. Αφήνουμε να μείνουν για χρονικό διάστημα 10- 12 ώρες μέσα στο σπίτι, σε μέρος που να μη τα βλέπει ο ήλιος.

Milk Thistle Seed
Το Milk Thistle χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, κίρρωσης, ίκτερου και εκφύλισης του ήπατος από λιπώδη διήθηση. Το βότανο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πέψη και την αντιμετώπιση της ψωρίασης. 


Προστασία του Ήπατος και Αποκατάσταση
H σιλυμαρίνη (silymarin) είναι η πιο ισχυρή προστατευτική για το ήπαρ ουσία που γνωρίζουμε. Η δράση της ανταγωνίζεται με τις τοξίνες του ήπατος συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των θανατηφόρων μανιταριών (της ισχυρότερης γνωστής τοξίνης του ήπατος). Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης από μανιτάρια είναι αποτελεσματική μόνο με ενδοφλέβια χορήγηση της εν λόγω ουσίας. H σιλυμαρίνη μεταβάλλει τη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων εμποδίζοντας την κίνηση των τοξινών μέσα στο όργανο. Αυτή η μεταβολή (σταθεροποίηση) της μεμβράνης μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αντιοξειδωτικής και εκκαθαριστικής έναντι των ελευθέρων ριζών δράσης των ενεργών συστατικών του Milk Thistle. 

Έχει αποδειχθεί ότι η σιλυμαρίνη βελτιώνει την ανοσοποιητική δράση σε ασθενείς με κίρρωση (χρόνια ασθένεια του ήπατος με έλκη). Επίσης, μετριάζει τα συμπτώματα των ηπατικών ασθενειών όπως τη ναυτία, την αδυναμία, την απώλεια όρεξης, την κόπωση και το άλγος.
H σιλυμαρίνη αυξάνει την αναγέννηση των κυττάρων στο ήπαρ, καθώς διεγείρει τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλαιά κατεστραμμένα. Παρόλα αυτά, η σιλυμαρίνη δεν εμφανίζει διεγερτικές ιδιότητες σε περίπτωση κακοήθους ιστού του ήπατος.
Το Milk Thistle χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας και της αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, στην κίρρωση και την δηλητηρίαση του ήπατος, καθώς και στην ιογενή ηπατίτιδα.
Αντιοξειδωτικό
Η σιλυμαρίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην αποτροπή της εξάντλησης της γλουταθειόνης στα ηπατικά κύτταρα. Η γλουταθειόνη ευθύνεται για την αποτοξίνωση από μια ευρεία σειρά φαρμάκων, χημικών ουσιών και ορμονών. Τα φλαβονοειδή του Milk Thistle συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της υπερβολικής ποσότητας υπεροξειδίων, περιορίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από αυτά. Επίσης, το Milk Thistle μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του μαστικού ιστού από τις καταστρεπτικές ιδιότητες των ελεύθερων ριζών.
Πέψη
Το Milk Thistle χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πέψης διότι προωθεί τη ροή της χολής από το ήπαρ, η οποία εν συνεχεία διασπά τα λίπη από τις τροφές. Επιπροσθέτως, η σιλυμαρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των χολόλιθων, καθώς έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής.
Αντιφλεγμονώδες
Η σιλυμαρίνη καταστέλλει τη δράση ορισμένων φλεγμονωδών ενζύμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Milk Thistle να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για φλεγμονώδεις παθολογίες του ήπατος, όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα.
Ψωρίαση
Η σιλυμαρίνη προτιμάται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης λόγω της ιδιότητάς της να καταστέλλει τη σύνθεση των λευκοτριενίων (τα λευκοτριένια έχουν την ικανότητα να προκαλούν φλεγμονή) (3) και να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία προστατεύοντας το ήπαρ από τις τοξίνες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Έχουν παρατηρηθεί ήπια καθαρτικά συμπτώματα σε άτομα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες Milk Thistle.
Οι έγκυες και οι γυναίκες σε θηλασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το Milk Thistle, καθώς δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για την ασφάλειά του για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Το Milk Thistle δεν συνιστάται σε παιδιά.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις με φάρμακα για το εκχύλισμα Milk Thistle. Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα το silibinin, ένα συστατικό της σιλυμαρίνης, να αλληλεπιδρά με κάποια φάρμακα όπως τα δια του στόματος χορηγούμενα αντισυλληπτικά (7).
Το Milk Thistle μπορεί να βοηθήσει άτομα που ακολουθούν θεραπεία με φάρμακα που ενδεχομένως βλάπτουν το ήπαρ.
Χρήση: Η ρίζα και τα φρέσκα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αφού αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους. Χρησιμοποιείται κυρίως το εκχύλισμα του αλλά μπορεί να καταναλωθεί και σε ρόφημα (οι σπόροι) ή τσάι σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Οι ψημένοι σπόροι του θεωρούνται υποκατάστατο του καφέ.


Chanca Piedra

Προέρχεται από τα δάση του περουβιανού Αμαζονίου, το φυτό Changa Piedra (λιθοτρίπτης πετρών στην περουβιανή διάλεκτο) είναι το μοναδικό αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής που διαλύει τις πέτρες των νεφρών και αποβάλλονται υπό μορφή άμμου. Γνωστό επίσης στην ελληνική ύπαιθρο ώς σιδηρόχορτο, αλλά και spacca pietra στην Ρόδο ευρέως χρησιμοποιούμενο από την εποχή των Ιπποτών και Ιταλών.

Χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία των νεφρών σε άτομα που έχουν προδιάθεση δημιουργίας πετρών, αλλά και για την υπέρταση, την χολιστερίνη, σαν αναλγητικό, αντιϊικό και την προστασία του ήπατος. Επίσης σε περιπτώσεις απώλειας όρεξης, πολλά αέρια, στομαχόπονο, δυσεντερία, φούσκωμα και καούρα.
Χρήση: Σαν συμπλήρωμα διατροφής, 2-3 κάψουλες την ημέρα.
Αντενδείξεις: Καμμία αναφορά
Άλλες πρακτικές πληροφορίες:

* Μελέτες έχουν δείξει ότι Chanca Piedra μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Επομένως, συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από υπόταση να είναι σε συνεχή παρακολούθηση.
* Σε ελέγχους που επέδειξαν ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές το Chanca Piedra ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα των γυναικών. Ως εκ τούτου δεν συνιστάται για τις γυναίκες που αναζητούν μια εγκυμοσύνη.
* Το Chanca Piedra σε κάποιες περιπτώσεις επέδειξε κάποια πιθανή υπογλυκαιμική δράση. Τα άτομα που πάσχουν από υπογλυκαιμία πρέπει επομένως να υποβάλλονται σε συνεχή παρακολούθηση.

Ολο το φυτό χρησιμοποιείται για να γίνει φάρμακο.

Αλλες χρήσεις:

· Ενίσχυση συκωτιού (ηπατικά προβλήματα συμπεριλαμβάνεται η Ηπατίτιδα Β)

· Διαβήτης

· Κολικός/κοιλιακοι ογκοι/πονοι γυρω απο το παχυ εντερο

· Γρίπη/βήχα/ασθμα/βρογχήτιδα

· Σύφιλη

· Φαγούρα

· Ζαλάδα
Προσοχη!

Πιθανόν να προκαλέσει σπασμούς και πυρετό λόγω των χημικών που περιέχει το φυτό. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία. Δρα κατά των βακτηριδίων και των ιών και πολύ πιθανό να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Να αποφεύγεται απο υπογλυκαιμικούς ασθενείς. Αποφεύγουμε σε εγκυμοσύνη. Το Quebra Pedra μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα των διαβητικών και διουρητικών φαρμάκων και των φαρμάκων για την υψηλή πίεση.
Βάλτε 3 κουταλάκια του τσαγιού (5g) Quebra Pedra σε ένα κατσαρολάκι με 600ml (3 φλιτζάνια) κρύου νερού και σιγοβράστε για 10 λεπτά, στραγγίστε και σερβίρετε. Μπορεί να προστεθεί ζάχαρη ή μέλι. Καταναλώστε όλο το τσάι μέσα στην ημέρα. Μπορεί να πίνετε κρύο ή να ξαναζεσταίνεται.

Dandelion Root
Η πικραλίδα είναι ένα κοινό φυτό που συναντιέται κυρίως σε χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου και είναι γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του στη βελτίωση της υγείας αφού περιέχει λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή και φυτοστερόλες.
Τονώνει και αποτοξινώνει το ήπαρ, είναι διουρητικό, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι χρήσιμο σε διάφορες νοσηρές καταστάσεις του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και στον έλεγχο του βάρους. Παρέχει πολλά διατροφικά στοιχεία και γι’ αυτό είναι χρήσιμο στη δόμηση υγειούς αίματος. Επίσης βοηθάει στην πρόληψη λιθών της χοληδόχου κύστεως.


Organic Turmeric
Το ενεργό συστατικό του Turmeric (Κουρκούμη) είναι η κουρκουμίνη. Το Tumeric χρησιμοποιείται για πάνω από 2500 χρόνια στην Ινδία, όπου ήταν πιο πιθανό να πρώτοχρησιμοποιείτο ως χρωστική ουσία. Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του καρυκεύματος άρχισαν να ανακαλύπτονται σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια των αιώνων. Από παλιά ήταν γνωστό για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του, και μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το Turmeric είναι ένα φυσικό θαύμα, αποδεικνύεται ευεργετικό για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών ασθενειών από καρκίνο μέχρι τη νόσο του Alzheimer. 

Εδώ είναι οι 20 λόγοι για να προσθέσετε το Turmeric στη διατροφή σας:
1. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό και αντιβακτηριακό, χρήσιμo για την απολύμανση σε κοψίματα και εγκαύματα.
2. Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τον καρκίνο του προστάτη και σταματά την ανάπτυξη του υφιστάμενου καρκίνου του προστάτη.
3. Αποτρέπει τον καρκίνο του μαστού από την εξάπλωση του στους πνεύμονες σε πειράματα με ποντίκια.
4. Μπορεί να αποτρέψει το μελάνωμα και να καταστρέψει τα ήδη υπάρχοντα κύτταρα μελανώματος.
5. Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας.
6. Είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό ήπατος.
7. Μπορεί να αποτρέψει και να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου του Alzheimer με την απομάκρυνση της αμυλλοειδούς πλάκας που συσσορεύεται στον εγκέφαλο.
8. Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου.
9. Είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες που λειτουργεί όπως επίσης και πολλά αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, αλλά χωρίς παρενέργειες.
10. Έχει αποδειχθεί ως επιβραδυντικό στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια.
11. Είναι ένα φυσικό παυσίπονο και αναστολέας cox-2.
12. Μπορεί να βοηθήσει στο μεταβολισμό του λίπους και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.
13. Για πολύ καιρό χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική ως θεραπεία για την κατάθλιψη.
14. Λόγω της αντι-φλεγμονώδους ιδιότητάς της, είναι μια φυσική θεραπεία για την αρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
15. Ενισχύει τα αποτελέσματα του φαρμάκου paclitaxel χημειο και μειώνει τις παρενέργειες της.
16. Ελπιδοφόρες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τις επιδράσεις του κουρκούμη για τον καρκίνο του παγκρέατος.
17. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη στα θετικά αποτελέσματα της κουρκούμη για το πολλαπλό μυέλωμα.
18. Έχει αποδειχθεί για να σταματήσει την ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκους.
19. Επιταχύνει την επούλωση εκκαθάριση και βοηθά στην ανάπλαση του κατεστραμμένο δέρμα.
20. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ψωρίασης και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος. Turmeric μπορεί να ληφθεί σε σκόνη ή σε μορφή χαπιού. Είναι διαθέσιμο σε μορφή χαπιού στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής, συνήθως σε 250-500mg σε κάψουλες.
Μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κουρκούμη σε τακτική βάση, είναι διασκεδαστικό να βρειτε νέους τρόπους για να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές. Αγαπημένος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι να προσθέσετε μια πρέζα σε σαλάτα με αυγά. Προσθέτει μια ωραία γεύση και δίνει στη σαλάτα πλούσια κίτρινη απόχρωση.

Αντενδείξεις: Turmeric δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με πέτρες στη χολή ή απόφραξη της χολής. Αν και κουρκούμη χρησιμοποιείται συχνά από έγκυες γυναίκες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε έτσι ώστε κουρκούμη μπορεί να είναι ένα διεγερτικό της μήτρας.

πηγές: http://turmericinfo.blogspot.gr/ 
           http://www.iama.gr/ethno/PathiseisHpatos_files/4HPAR_Agioump%20Miltos.pdf
           http://www.fytokomia.gr/permalink/5435.html
           http://www.douni.gr/?section=ingredients&icategory=9&id=41 
           http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/benefits-of-chanca-piedra/
Προηγούμενο άρθροΠοιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί των superfoods.
Επόμενο άρθροΤα φύτρα της ζωής.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here