Αρχική ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ Παιδικές ημικρανίες λόγω των τροφών: Η περίφημη μελέτη Egger

Παιδικές ημικρανίες λόγω των τροφών: Η περίφημη μελέτη Egger

467
0

Αν ένα παιδί υποφέρει από ημικρανίες, αυτές είναι πιθανό να οφείλονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, κάτι που σπάνια υποψιάζεται κανείς. Αυτό αποκάλυψε μια έρευνα του Βρετανού Joseph Egger, παιδίατρου-νευρολόγου στην Κλινική Παίδων του Λονδίνου. Ο Dr.Egger μελέτησε τις συνέπειες της δυσανεξίας σε διάφορες τροφές που εμφάνιζαν 88 παιδιά με σοβαρό πρόβλημα ημικρανίας. Τα ευρήματα της πρώτης ελεγχόμενης διπλής τυφλής μελέτης αυτού του είδους συγκλόνισαν την ιατρική κοινότητα, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία για το πώς οι διάφορες τροφές ευθύνονται για μεγάλο αριθμό ημικρανιών που εκδηλώνονται σε μικρά παιδιά.

Προς μεγάλη του έκπληξη, ο Dr.Egger διαπίστωσε πως οι έντονοι πονοκέφαλοι που ταλαιπωρούσαν αγόρια και κορίτσια,ηλικίας τριών έως δεκαέξι χρονών, υποχώρησαν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 93% όταν τα παιδιά διέκοψαν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Ορισμένα από αυτά ανακουφίστηκαν σχεδόν αμέσως μόλις αυτές αφαιρέθηκαν από το διαιτολόγιο τους, ενώ σε άλλα οι πονοκέφαλοι παρέμειναν για ακόμα τρεις εβδομάδες από τη στιγμή της διακοπής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι55 διαφορετικές τροφές προκαλούσαν τους πονοκεφάλους, καθώς και άλλα επώδυνα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, άσθμα, έκζεμα και υπερκινητικότητα. Η υπ’ αριθμόν ένα ένοχη τροφή αποδείχτηκε το αγελαδινό γάλα. Προκάλεσε ημικρανίες στο 30% των παιδιών. Ακολούθησαν το αυγό(27%), η σοκολάτα(25%), το πορτοκάλι και το σιτάρι(24%), το τυρί και η ντομάτα(15%). Χαμηλότερα στον κατάλογο βρέθηκαν το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, το καλαμπόκι, η σόγια, το τσάι, η βρόμη, ο καφές, τα φιστίκια, το μπέικον, η πατάτα, το μήλο, το σταφύλι, το κοτόπουλο, η μπανάνα, η φράουλα, το πεπόνι και το καρότο.

Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούσαν σε διάφορες τροφές, αν και περίπου το 20% εμφάνισε αντίδραση μόνο σε μία. Ορισμένες από τις ημικρανίες παρουσιάστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση της ένοχης τροφής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεσολάβησε περισσότερο από μια εβδομάδα έως ότου εκδηλωθεί ο πόνος. Ο μέσος όρος εμφάνισης ήταν δύο με τρεις ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές στα παιδιά άρεσαν ιδιαίτερα οι τροφές που ευθύνονταν για το πρόβλημα. <<Συχνά εκδήλωναν ιδιαίτερη λαχτάρα και κατανάλωναν τις υπαίτιες τροφές σε μεγάλες ποσότητες>>, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr.Egger. Ο καθηγητής εικάζει μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τις τυπικές τροφικές αλλεργίες που εμφανίζονται άμεσα ακόμα και μετά από την κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας συγκεκριμένης τροφής, εκείνες που επιφέρουν ημικρανίες εκδηλώνονται αργά, απαιτούν χρόνια έκθεση στα αντιγόνα των τροφών και μεγαλύτερες ποσότητες για να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Πηγή: <<Η Τροφή σου το Φάρμακο σου>> Jean Carper

Προηγούμενο άρθροΧαλαρωτικό αφρόλουτρο με αιθέριο έλαιο λεβάντας
Επόμενο άρθροΤριμμένο τυρί ξηρών καρπών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here