Κέικ με κανέλα, καραμελωμένα μήλα και σοκολάτα: Μία συνταγή με υπέροχο άρωμα και αξεπέραστη γεύση!
Κέικ με κανέλα, καραμελωμένα μήλα και σοκολάτα: Μία συνταγή με υπέροχο άρωμα και αξεπέραστη γεύση!


Υλικά

Για το κέικ
100γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας (55% κακάο)
3 αβγά
180γρ. ζάχαρη
170γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κανέλα
130γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για τη φόρμα
Για τα καραμελωμένα μήλα
3 μήλα μεγάλα, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα από τα κουκούτσια και κομμένα σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για τη σαντιγί (προαιρετικά)
500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, καλά παγωμένη στο ψυγείο
30γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα μήλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν αφρίσει και κάψει ρίχνετε τα κομμένα μήλα. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά.

Βήμα 2

Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με την κανέλα. Αφήνετε κατά μέρος χωρίς όμως να τα σκεπάσετε για να μην μαλακώσουν.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (ή ένα ταψάκι) με διάμετρο 24 εκ.

Βήμα 4

Τρίβετε τη μισή ποσότητα κουβερτούρας στη χοντρή πλευρά του τρίφη και σπάτε την υπόλοιπη ποσότητα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο και κολλώδες μίγμα.

Βήμα 5

Σταδιακά, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 6

Στον πυθμένα τη φόρμας- ή του ταψιού- στρώνετε τα καραμελωμένα μήλα, σκορπίζετε τα κομμάτια της κουβερτούρας και από πάνω αδειάζετε το μίγμα του κέικ. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τρίμμα κουβερτούρας. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 40 λεπτά.

Βήμα 7

Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, επάνω σε μια σχάρα.

Βήμα 8

Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Χτυπάτε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει ελαφρώς και να μοιάζει με παχύ γιαούρτι. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Κόβετε το κέικ σε κομμάτια και, αν θέλετε, συνοδεύετε με 1-2 κουτ. σούπας σαντιγί.

Tip: Για να μην μαυρίσουν τα μήλα, αμέσως μόλις τα κόψετε θα τα ραντίσετε με το χυμό από ½ λεμόνι.

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...