Αρχική ΑΕΙΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Μάθετε για την πιστοποίηση Demeter

Μάθετε για την πιστοποίηση Demeter

317
0

Πολλοί από τους αναγνώστες μας θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πιστοποίηση που ονομάζεται Demeter. Οι περισσότεροι καταναλωτές που βλέπουν το σήμα “Demeter” σε κάποια βιολογικά προϊόντα, το περνούν για ένα από τα πολυάριθμα σήματα που αποτελούν την εγγύηση ότι το προϊόν είναι πραγματικά βιολογικό. 

Όσοι γνωρίζουν όμως τι σημαίνει βιοδυναμική γεωργία, ξέρουν ότι πρόκειται για προϊόντα που είναι κάτι περισσότερο από τα απλά βιολογικά … Καταρχήν, τα προϊόντα Demeter, όπως τα ζυμαρικά, οι σάλτσες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα καρύδια, το λάδι, η σοκολάτα και άλλα, είναι απίστευτα νόστιμα. Αν αγαπάτε το υγιεινό, πεντανόστιμο φαγητό, μάθετε περισσότερα. 

Τι είναι η πιστοποίηση Demeter; 

Η Demeter (από τη Θέα της γονιμότητας Δήμητρα) είναι η πιστοποίηση για τα προϊόντα της βιοδυναμικής γεωργίας. Χρησιμοποιείται για να επαληθεύσει ότι τα προϊόντα πληρούν τα διεθνή πρότυπα παραγωγής και μεταποίησης. 

Τι είναι αυτή η βιοδυναμική Γεωργία; 

– Τα αγροκτήματα Demeter πάνε ένα βήμα πιο πέρα και προσθέτουν ειδικά λιπάσματα και παρασκευάσματα στο έδαφος για να αυξήσουν την ποιότητά του (για παράδειγμα θεραπευτικά βότανα). Αυτή η διαδικασία όχι μόνο διατηρεί την ποιότητα του εδάφους, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα της υγείας της γεωργικής γης. 

Για να κατανοήσει κανείς τη διαφορά, πρέπει να πάει 86 χρόνια πίσω. Στην κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιούνταν από τις αρχές του 20ου αιώνα χημικά λιπάσματα στις καλλιέργειες. Μια ομάδα αγροτών ανησυχούσε για τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους, της ποιότητας των προϊόντων και για την αύξηση των ασθενειών στις καλλιέργειες και στα ζώα στα κτήματά τους. 

Καλούσαν το φιλόσοφο Δρ.Rudolf Steiner, που είχε ήδη καθιερώσει μια δική του κοσμοθεωρία, την «ανθρωποσοφία» και ζητούσαν τη δική του άποψη επάνω στο ερώτημα «Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τον εκφυλισμό των σπόρων και τροφίμων ;» Το αποτέλεσμα ήταν οχτώ διαλέξεις επάνω σε πρακτικές και πνευματικές βάσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας που αποτελούν τη βάση της βιοδυναμικής γεωργίας σήμερα. 

Αμέσως οι αγρότες ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτές. Τρία χρόνια αργότερα πωλούνται τα πρώτα «βιοδυναμικά» προϊόντα.
Το 1928 επισημοποιούνται οι σχετικές προδιαγραφές παραγωγής και εγκαινιάζεται το σήμα “Demeter” («Δήμητρα») για τα προϊόντα. Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα σε περισσότερες από 60 χώρες με βιοδυναμικό τρόπο. 

Φιλοσοφία:
Δώσε στο χώμα περισσότερα από όσα παίρνεις. 

Η πιο εμφανής διαφορά με τη βιολογική γεωργία είναι η πνευματική διάσταση της βιοδυναμικής γεωργίας. Ο Rudolf Steiner ήταν της άποψης, ότι ο υλικός κόσμος αποτελεί μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας. Πέρα από αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, υπάρχει ένας άυλος κόσμος με διάφορα επίπεδα. Η φιλοσοφία αυτή στηρίζεται στις σκέψεις προηγούμενων φιλοσόφων, μεταξύ άλλων του Αριστοτέλη, Πλάτωνα και του Goethe. Η υλική μορφή των φυτών και ζώων στηρίζεται σε ένα πνευματικό πρότυπο ή ένα σχέδιο που ορίζει της ιδιότητες του καθετί, το λεγόμενο «αρχέτυπο». Το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος, όλα είναι έκφραση της αρχικής αυτής ιδέας. Όσο εξελίσσεται και μεγαλώνει ένας οργανισμός, περνά από δυνάμεις που τον επηρεάζουν- σε μια ιδανική κατάσταση πλησιάζουν το αρχέτυπο. 

Στο σημερινό περιβάλλον όμως, λόγω των πολλαπλών ανθρώπινων παρεμβάσεων, επιδρούν δυνάμεις στους οργανισμούς που τους απομακρύνουν από το αρχέτυπο. Όσο πιο μακριά βρίσκεται ένας οργανισμός από το αρχέτυπο, τόσο χάνει σε ενέργεια, σε δύναμη και ευρωστία.
Μια άλλη αρχή είναι η ισορροπία του φυτού ανάμεσα στους πόλους της γης και του ουρανού. Οι μέθοδοι, που εφαρμόζονται στη βιοδυναμική γεωργία έχουν σκοπό να επαναφέρουν τους οργανισμούς του αγροκτήματος κοντά στο αρχέτυπό τους και σε ισορροπία.

 Αποτελέσματα 

Η βιοδυναμική γεωργία στηρίζεται από εξειδικευμένη έρευνα από και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Πολύχρονα πειράματα σύγκρισης της βιοδυναμικής με τη βιολογική και συμβατική γεωργία έχουν αποδείξει ότι το έδαφος είναι πιο ζωντανό (με περισσότερη οργανική ουσία και μικροοργανισμούς) και κρατά περισσότερη υγρασία. Οι αποδόσεις συγκριτικά με τη συμβατική γεωργία είναι μειωμένες (κατά 20%) αλλά η αποτελεσματικότητα είναι αυξημένη. Ένα κιλό βιοδυναμικό προϊόν απαιτεί κατά 50% μικρότερη ποσότητα εισφοράς θρεπτικών στοιχείων και 25% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με το συμβατικό. Οι απώλειες σε άζωτο και άνθρακα στο περιβάλλον είναι μειωμένες.

 Αυτό σημαίνει ότι η βιοδυναμική γεωργία εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα – ένα από τα αέρια θερμοκηπίου. Ζώα προτιμούν σε πειράματα τα βιοδυναμικά από άλλα τρόφιμα.
Η ανώτερη ποιότητα των βιοδυναμικών προϊόντων αποτυπώνεται με ειδικές μεθόδους απεικόνισης, π.χ. την κρυσταλλογραφία. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις, ότι η κατανάλωση βιοδυναμικών προϊόντων αυξάνει την ευεξία, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την πίεση του αίματος. 

Οφέλη

– Η ζωντάνια του εδάφους γίνεται πολύ πιο ενεργή.
 – Η γονιμότητα αυξάνεται. 
– Η ανάπτυξη των ρίζων ενισχύεται. 
– Τα προϊόντα προσθέτουν θετική επίδραση στη φυσική μας ευημερία.
 – Οι ασθένειες μειώνονται και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται. 

Ποια είναι η ηλικία της Demeter; 

 Η Demeter είναι πάνω από 80 ετών. Προηγείται των βιολογικών προτύπων (έχουν οριστεί πριν από 21 χρόνια). Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη γεωργική Ένωση στον κόσμο, με περισσότερες από 3.200 γεωργικές φάρμες παγκοσμίως, πάνω από 100.000 εκτάρια γης, παρουσία σε όλες τις ηπείρους και εκπροσώπηση σε περισσότερες από 50 χώρες. 

Πηγές 
 1. http://www.demeter.net/
 2. ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ 
 3. www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΚουρκουμάς: μια «βόμβα» υγείας στην κουζίνα μας!
Επόμενο άρθροΕυφρασία η φαρμακευτική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here