Αρχική ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μέλι βελανιδιάς (δρυς) οι άγνωστες ιδιότητες του

Μέλι βελανιδιάς (δρυς) οι άγνωστες ιδιότητες του

1732
0

 Κείμενο-φωτογραφία: Louise Amvrosia 

Το μέλι της βελανιδιάς είναι ένα παχύ μέλι σκούρου χρώματος και με έντονη ιδιαίτερη ευχάριστη καραμελένια γεύση. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.

Τα σκούρα μέλια όπως της βελανιδιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και πλούσια σε μέταλλα. 

Το ακατέργαστο μέλι από βελανιδιές δίνει μια υγιέστερη σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες από εκείνους που είναι ευαίσθητοι στη ζάχαρη. 

 Σε έρευνα που έκανε το ΑΠΘ το 2015 και σύγκρινε 48 δείγματα μελιών απ’ όλο τον κόσμο, στην εξέταση της αντιοξειδωτικής τους δράσης αναδείχθηκε ως ισχυρότερο το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς, ενώ ακολουθούν το έλατο, το ρείκι, η καστανιά και το πεύκο. Ενδιάμεσες τιμές παρουσίασαν με την ακόλουθη φθίνουσα σειρά τα μέλια: manuka, παλιουριού, θυμαριού και βαμβακιού. 

Το μέλι βελανιδιάς είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντισηπτικές του ιδιότητες. Βοηθά να θρέψει την επιδερμίδα γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα περιποίησης.

 Οι αντιβιοτικές ενώσεις του βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες βλάπτουν το δέρμα. 

Είναι γνωστό ότι καταπραΰνει τα δερματικά προβλήματα, όπως τα ηλιακά εγκαύματα, πληγές, ακμή και έκζεμα.

Βοηθά επίσης στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Το μέλι βελανιδιάς ενισχύει την διαδικασία της πέψης καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα ενζύμων. Η στυπτικότητά του βοηθά την διάρροια και την δυσεντερία.

 Ενώ είναι τονωτικό, είναι και μια εξαιρετική θεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου. Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει με τον ύπνο.

 Παρέχει αρκετή γλυκόζη για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο γι’ αυτό συνιστάται για την αποφυγή αλλά και την θεραπεία της αναιμίας

Προηγούμενο άρθροΓαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση ΕΦΕΤ, για τα οφέλη κατανάλωσης Βρώσιμης Ελιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here