Αρχική ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΣ Καλλιεργούμε μέντα- Mentha spicata

Καλλιεργούμε μέντα- Mentha spicata

228
0

Όλοι γνωρίζουμε την μέντα από το μοναδικό της άρωμα. Την βρίσκουμε σε τσίχλες, παγωτά, καλλυντικά, ποτά. 

Είναι ένα αρωματικό πολυετές φυτό (έως 8 έτη για τα καλλιεργούμενα). Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Καλλιεργείται στην Ελλάδα για εμπορικούς λόγους και την συναντάμε σε πολλούς κήπους. 

Λατινική ονομασία: Mentha spicata της οικογένειας Lamiaceae 

Στην Ελλάδα εντοπίζονται και άλλα είδη μέντας. Είναι μια καλλιέργεια που έχει δυναμική και θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Εποχή σποράς: 

Υπάρχουν οι εξής τρόποι αναπαραγωγής, με παραφυάδες και με μοσχεύματα.
Η μέντα είναι επιρρεπής στον υβριδισμό και δεν μπορούμε να βασιστούμε στην σπορά με σπόρο.
Η φύτευση παραφυάδων από προυπάρχουσα φυτά γίνεται κυρίως το φθινόπωρο πριν τον Νοέμβριο και την άνοιξη αλλά δεν συνίσταται τότε, γιατί θα φέρει χαμηλή συγκομιδή τον πρώτο χρόνο. Τα μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τον φθινόπωρο ή την άνοιξη τα μεταφυτεύουμε. Η μεταφύτευση γίνεται και με μηχανές. Οι αποστάσεις φύτευσης έχουν να κάνουν για το που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά (ως αποξηραμένο) ή για αιθέρια έλαια). 

Ενδεικτικές αποστάσεις σποράς 30 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70 cm γραμμή από γραμμή. 

Πολλοί μας ρωτάνε που διατηρούν μέντα σε γλάστρες αν είναι φυσιολογικό να χάνει τα φύλλα της η μέντα. Είναι απολύτως φυσιολογικό τον Νοέμβριο να πετάει τα φύλλα της για αυτό προετοιμαστείτε και αποξηράνετέ την ή καταψύξτε την. 

Ανθοφορία 

Ανθίζει από τον Ιούνιο στις νότιες περιοχές έως τον Σεπτέμβριο για την βόρεια Ελλάδα. 

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Έχει ανάγκες σε ηλιοφάνεια ώστε να αποκτήσει την έντονη γεύση, δεν εμφανίζει προβλήματα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. 

Εδαφολογικές συνθήκες: Έχει μεγάλες απαιτήσεις για κατάλληλο έδαφος, μεσαίας σύστασης εδάφη, οργανικά με καλή στράγγιση. Η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να είναι τέτοια όπου θα έχει πολλές ώρες ηλιοφάνεια. Ιδανικό pH της καλλιέργειας 5,8 έως 7,5. 

Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι μεγάλες περίπου 8 μονάδες Ν , 7 μονάδες P, 7 μονάδες K. Ίσως να χρειαστεί και επιφανειακή λίπανση μετά την πρώτη συγκομιδή. 

Άρδευση: Έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε μόνο σε ποτιστικά χωράφια. Τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι αναλόγως των θερμοκρασιών, επίσης μεγάλες ανάγκες σε νερό κατά την μεταφύτευση του και μετά από τις συγκομιδές. Επίσης είναι ευαίσθητη σε υψηλές ποσότητες νερού γιατί δημιουργεί σήψεις. 

Εχθροί: Εντομολογικές προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα, αφίδες, τετράνυχος κ.α.
Ασθένειες: Έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα σε σηψιρριζίες και σκωριάσεις. 

Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής όταν προορίζεται για αποξηραμένη δρόγη συλλέγεται πριν την ανθοφορία και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να δώσει έως τρεις συγκομιδές την ίδια χρονιά. Το κόψιμο βλαστού (ειδικά την πρώτη κοπή) να γίνει περίπου 15 εκατοστά περίπου από το έδαφος.
Για αιθέριο έλαιο το συλλέγουμε όταν έχουμε ανθοφορία.
Η συγκομιδή γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. 

Ξήρανση-Αποθήκευση:
Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο. 

Πηγή 

Προηγούμενο άρθρο14 θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας
Επόμενο άρθροΠροτάσεις για ισορροπημένο πρωινό κατά την παιδική ηλικία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here