Αρχική Όλα τα άρθρα Μην κοιμάστε με το στομάχι γεμάτο! Καραδοκεί εγκεφαλικό επεισόδιο!

Μην κοιμάστε με το στομάχι γεμάτο! Καραδοκεί εγκεφαλικό επεισόδιο!

184
0

Από τα παλιά τα χρόνια, τόσο οι γονείς, όσο και οι παππούδες μας, επέμεναν πως όχι μόνο θα πρέπει να τρώμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς τα βράδια, αλλά το πιο σημαντικό ότι δεν θα πρέπει να κοιμόμαστε αμέσως μετά το βραδινό φαγητό. Δηλαδή με γεμάτο στομάχι. 

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώνεται πως, όταν κοιμόμαστε το βράδυ αμέσως μετά το φαγητό, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να υποστούμε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, μ΄ αυτή τη μελέτη, η κατάκλιση θα πρέπει να γίνεται μετά από δύο, τουλάχιστον ώρες, από το βραδινό φαγητό, καθώς ο κίνδυνος μειώνεται σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη, διατροφολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πρόκειται, λοιπόν, για «ευρήματα» τα οποία προέρχονται ύστερα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή χιλίων εθελοντών, και η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι 500 από τους εθελοντές ήταν υγιείς, οι 250 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι είχαν παρουσιάσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (είναι πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος).

Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους και για το αν και τι έτρωγαν πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση.

Σε σύγκριση με όσους έπεφταν στο κρεβάτι μέσα στην πρώτη ώρα από το δείπνο, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ενώ όσοι περίμεναν από 70 λεπτά έως 2 ώρες είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.

Για άγνωστους λόγους, από τις 2 ώρες και μετά, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να ελαττώνεται σταδιακά.

Υπήρξαν, επίσης, ενδείξεις πως η αναμονή πριν από την κατάκλιση ελαττώνει και τον κίνδυνο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, αλλά η μείωση δεν ήταν τόσο σημαντική, όσο αυτή του εγκεφαλικού.

Η ανάλυση έλαβε υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου – από το φύλο και την ηλικία μέχρι το κάπνισμα – αλλά η προστατευτική συσχέτιση της αναμονής με το εγκεφαλικό παρέμεινε ισχυρή.

Οι πιο πιθανές εξηγήσεις

Πώς μπορεί, όμως, η αναμονή να προστατεύει από το εγκεφαλικό; Μία πιθανή εξήγηση, κατά την κυρία Καστορίνη, είναι πως ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την άπνοια του ύπνου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Μία άλλη εξήγηση, κατά τον πρόεδρο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας δρα Ντέιβιντ Χολμς, είναι πως, όταν τρώμε, αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και η ροή του αίματος.
ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΚάστανα: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες προστατεύουν τον οργανισμό
Επόμενο άρθρο30 γρήγοροι «λιποδιαλύτες»! Ποιες οι στρατηγικές για καύση του λίπους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here