4 Μυστικά για την διατήρηση του Κολλαγόνου στο σώμα σας
4 Μυστικά για την διατήρηση του Κολλαγόνου στο σώμα σας


Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και συμβάλλει στην αύξηση της μηχανικής αντοχής των συνδετικών ιστών . 

Το κολλαγόνο συναντάται πολύ συχνά με την ελαστίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα των ιστών. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη με την πάροδο του χρόνου μειώνονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης στο δέρμα, στις αρθρώσεις κ.α.

Ειδικά μετά την ηλικία των 25 ετών , ο ρυθμός παραγωγής του κολλαγόνου μειώνεται αισθητά. Παράγοντες που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου εκτός από το χρόνο, είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, το κάπνισμα, η ρύπανση και η κακή διατροφή. 

Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή αλλά και στη διατήρηση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Για την επιβράδυνση της εμφάνισης του γήρατος, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

Kαταναλώστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. H βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου αλλά και για την επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, η ντομάτα, τα εσπεριδοειδή, το λάχανο.

Καταναλώστε άπαχη πρωτεΐνη όπως είναι το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα όσπρια, το ασπράδι του αυγού. Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις πρωτεΐνες του όπως είναι και το κολλαγόνο.
Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε χαλκό. Ο χαλκός συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου μέσω της ενεργοποίησης ενός ενζύμου. Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι τα στρείδια, τα κάσιους, το σουσάμι, το καβούρι, οι ηλιόσποροι.


Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων. Γενικότερα, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα και διαφορετικά χρώματα είναι πλούσια σε διαφορετικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως οι ανθοκυανιδίνες , οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό αλλά και το κολλαγόνο από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. 


Μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης και των απλών σακχάρων. Η ζάχαρη από τις τροφές κυκλοφορεί στο αίμα και οδηγεί στο σχηματισμό των AGE (Advanced Glycation End Products), ενώσεων που προκαλούν φλεγμονή και βλάβες στους ιστούς. Η γλυκοζυλίωση προκαλείται από τη χημική αντίδραση της γλυκόζης και των ινών του δέρματος (δηλαδή του κολλαγόνου και της ελαστίνης), και οδηγεί σε αλλαγή της δομής του, επιταχύνοντας τα σημάδια της γήρανσης.

 Όσον αφορά τα συμπληρώματα πόσιμου υδρολυμένου κολλαγόνου, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο το οποίο περιέχει διπεπτίδια μικρού μοριακού βάρους κυρίως προλίνης-υδρόξυπρολίνης , απορροφώνται από τον οργανισμό και διεγείρουν τους ινοβλάστες με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
ΠΗΓΗ 

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...