Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Ο κράταιγος μου, η πανάκεια μου…μια προσωπική ιστορία

Ο κράταιγος μου, η πανάκεια μου…μια προσωπική ιστορία

1571
0
Γράφει η Στέλλα Πανταζή

Αγαπημένοι φίλοι, η ζωή μου τα έφερε έτσι και η καρδούλα μου ξεκίνησε να εγχειρίζεται από όταν έγινα 18 ετών. Σήμερα είμαι 52, έχω δύο μεταλλικές βαλβίδες –μία αορτής και μια πνευμονική. Εκτός από τα αιμοδιαλυτικά χάπια που τα χρειάζομαι απόλυτα δεν παίρνω απολύτως κανένα φάρμακο για την καρδιά μου. Οι γιατροί που με παρακολουθούν ετησίως πάντα με ρωτούν πώς το καταφέρνω και πάντα με συγχαίρουν για τα αποτελέσματα μου. Ο κράταιγος είναι ο απόλυτος σύμμαχος μου παιδιά. Είναι αγγειοδιασταλτικός, που σημαίνει ότι διευρύνει τις αρτηρίες μου με αποτέλεσμα να περνά μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από μέσα τους και άρα να οξυγονώνονται τα όργανα μου. Η καρδιά μου δυναμώνει και λειτουργεί ευκολότερα, άρα και οι ενδείξεις που δίνει όταν υποφέρει σταματούν αφού δεν υποφέρει πια (υψηλή ή/και χαμηλή πίεση, αρρυθμίες κλπ). Οξυγονώνεται και ο εγκέφαλος καλύτερα, βελτιώνεται έτσι και η μνήμη μου.

Η προσωπική μου επιλογή είναι να καταναλώνω κράταιγο όσο το δυνατόν συχνότερα μπορώ. Πίνω μερικές σταγόνες βάμμα κάθε πρωί. Τρώω την σάλτσα με τα φαγητά μου. Βάζω ψίχα ξερή στην σαλάτα μου. Βάζω μια χούφτα ξερό φύλο και καρπό από βραδύς σε καυτό νερό σε ένα βάζο και το πρωί που το σουρώνω το αραιώνω με δύο λίτρα νερό και το πίνω όλη μέρα. Κάνω τσαγιέρες με τσάι του – αντικαθιστώντας όλους τους καφέδες και τα τσάγια της ημέρας μου με τσάι κράταιγου. Τρώω τις κραταιγοσταφίδες.Να σας πω και πως τα φτιάχνω όλα λοιπόν…

Πάντα επιλεκτικά και όχι όλα από ένα δέντρο, μαζεύω λουλουδάκια κράταιγου μόλις εμφανιστούν την άνοιξη… μαζί με το ματσάκι τους τραβώντας το παίρνω και το φυλλαράκι. Στην σαλάτα είναι υπέροχα!!! Αποξηραίνω και μια μεγάλη ποσότητα για να έχω για τσάγια όλο τον χρόνο.


Βάζω όμως και σε βάζα έτσι όπως είναι χλωρό, χωρίς να τα πιέζω – έτσι ώσπου να γεμίσει το βάζο μέχρι πάνω και μετά προσθέτω βότκα με 40 βαθμούς αλκοόλ μέχρι να γεμίσει το βάζο και κλείνοντας το να μην έχει καθόλου αέρα μέσα του. Τοποθετώ το βάζο σε σκοτεινό ντουλάπι ή το τυλίγω σε ένα ύφασμα να μην το βλέπει το φως και το ανακινώ κάθε βράδυ στα σκοτεινά. Αυτό είναι το βάμμα μου στο πρώτο του στάδιο, έτοιμο για πόση μετά από περίπου 45 μέρες.
‘Οταν ο καρπός κοκκινίσει αργά το καλοκαίρι και όταν συνθλίβοντάς τον το ψαχνό του δεν είναι πλέον πράσινο αλλά κίτρινο μαζεύω καρπούς και κάνω πολλά σκευάσματα. 
 · Τους αποξηραίνω και τους κρατώ για τσάγια 
 · Τους προσθέτω στο βάμμα την άνοιξης και ξανακάνω βάμμα αυτήν την φορά διπλής δύναμης. Γεμίζω το βάζο μέχρι πάνω και αντί για σκέτη βότκα αυτή τη φορά βάζω το ήδη έτοιμο βάμμα των λουλουδιών. Σκοτεινά και πάλι, καθημερινή ανακίνηση και πάλι και 45 ημέρες ξανά. 
 · Τους βάζω σε μικρές ποσότητες σε χάρτινες σακουλίτσες στις οποίες προσθέτω και λίγες σταφίδες. Ετσι ξεραίνονται μεν αλλά μένουν μαλακά και υπέροχα σαν τις σταφίδες. Καταπληκτική γεύση, ακόμα και τα παιδιά τους λατρεύουν. 
 · Τους τρίβω με βρεγμένα χέρια μέχρι να ξεχωρίσει το κουκούτσι και το αφαιρώ. Μετά αποξηραίνω την σάρκα τους και την κρατώ σε βάζα. Καταπληκτική πάνω από σαλάτες, στα smothies, πάνω από τα πιάτα μας ό,τι κι αν τρώμε. 
 · Τους ατμίζω πολύ ελαφρά, αφαιρώ τα κουκούτσια και προσθέτω μυρωδικά και ένα δυο χουρμάδες για γλυκύτητα και έτσι φτιάχνω μία υπέροχη σάλτσα σαν κέτσαπ την οποία και τρώμε όλο τον χρόνο. 
 · Μετά τον ατμό και την αφαίρεση των κουκουτσιών αποξηραίνω και κρατάω σε βάζα για να τρώμε μαζί με όλα όλον τον χρόνο. 

 Ο κράταιγος μου δεν είναι φάρμακο του φαρμακείου. Δεν υπάρχει φόβος να το παρακάνω… Είναι η τροφή μου, είναι η πανάκεια μου.

Γνωρίστε τον κι αγαπήστε τον κι εσείς.Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.botanologika.gr   δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια. Καθώς το www.botanologika.gr. είναι ενας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη. Όλοι οι χρήστες του www.botanologika.gr καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο του  www.botanologika.gr
Το www.botanologika.gr δηλώνει ρητά ότι δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για την τυχόν εφαρμογή, από οποιονδήποτε, οποιασδήποτε πληροφορίας υπάρχει στο περιεχόμενό του. 
Προηγούμενο άρθροΡόφημα Ελαιόμελου…το απόλυτο φάρμακο.
Επόμενο άρθροΦτιάχνουμε σαπούνι για τα μαλλιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here