Αρχική Όλα τα άρθρα Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ;

Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ;

1314
0
 

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Περδετζόγλου

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει υπερ-πληροφόρηση σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού SARS-COV-2 και την COVID-19 (COronaVIrus Disease 2019). 

Στο παρόν αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε πολύ συνοπτικά στο ερώτημα: 

 

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τον κορονοϊό (COVID-19); 

Επειδή η σχετική με τον κορονοϊό έρευνα είναι σε αρχικά στάδια, αλλά και είναι χαρακτηριστικό της επιστημονικής γνώσης συνεχώς να αλλάζει και να αναθεωρεί παλιά δεδομένα, είναι δυνατόν μια φυσική ή μη ουσία, ένα φυτό (δρόγη-βότανο) ή συνδυασμός αυτών σήμερα με την υπάρχουσα γνώση να μην θεωρείται επιτυχής για την αντιμετώπιση μιάς νόσου, αλλά στο εγγύς ή μακρύτερο μέλλον να αποδειχθεί φάρμακο! 
Ακόμη είναι δυνατόν μια ουσία, ένα βότανο ή συνδυασμός αυτών να χρησιμοποιείται στην λαϊκή θεραπευτική με επιτυχία από πολλών ετών ή ακόμη και από την αρχαιότητα και η επιστημονική έρευνα να επικυρώσει κλινικά την όποια θεραπευτική δράση. 

ΓΕΝΙΚΑ 

Οι Κορονοϊοί, που ανακαλύφθηκαν στην δεκαετία του 60, είναι μια ομάδα ιών που προκαλούν ασθένειες στα θηλαστικά και τα πουλιά. Είναι ζωονοσογόνοι, δηλαδή μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Όσον αφορά δε στην βιολογική τους κατάταξη, αυτοί ανήκουν στην υποοικογένεια Orthocoronavirinae, οικογένεια Coronaviridae, τάξη Nidovirales. 

Στους ανθρώπους, οι κορονοϊοί μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές λοιμώξεις οι οποίες είναι συνήθως ήπιες, αλλά σπανιότερα μπορεί να προκαλέσουν και πολύ σοβαρότερες ασθένειες, όπως SARS (=Severe acute respiratory syndrome) και MERS (=Middle East Respiratory Syndrome), που μπορεί να είναι θανατηφόρες. 

Το όνομα «coronavirus» προέρχεται από τη λατινική λέξη «corona» που σημαίνει στέμμα, γιατί στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο η μορφολογική του εικόνα θυμίζει το στέμμα του ήλιου. 

 Η νέα μορφή κορονοϊού είναι ο SARS-CoV-2 (=Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) είναι μεταδοτικός στους ανθρώπους και είναι η αιτία της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019 [COVID-19 (COronaVIrus Disease 2019)] που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας που προκαλεί διεθνή ανησυχία (Public Health Emergency of International Concern).

Σύμφωνα με προσφατή ενημέρωση από το Harvard Medical School πυρετός, ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή είναι τα κοινά συμπτώματα της COVID-19.

 Εκείνοι που έχουν τον συγκεκριμένο ιό μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα (να είναι ασυμπτωματικοί) ή να εμφανίζουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Ένα άτομο που είναι ασυμπτωματικό, μπορεί να διαδώσει τον ιό. Το πόσο συχνά εμφανίζεται αυτή η ασυμπτωματική μετάδοση είναι ασαφές. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αναμένεται να ανακάμψουν από τον COVID-19. 

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει. Τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να ανακάμψουν μέσα σε λίγες ημέρες. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οι άνθρωποι που έχουν πνευμονία μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν (ημέρες έως εβδομάδες). Σε περιπτώσεις σοβαρής, απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, μπορεί να χρειαστούν μήνες για ένα άτομο να ανακάμψει, ή το άτομο μπορεί, δυστυχώς, να πεθάνει. 

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.
Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019-nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες.

 Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες. 

Επειδή υπάρχει σύγχυση σχετικά με την χρήση φυσικών (βότανα) ή χημικών απολυμαντικών στο πλαίσιο της προφύλαξης από τον κορονοϊό, να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι η λελογισμένη και με αληθινή γνώση και διάκριση, χρήση συμβατικών φαρμάκων, απολυμαντικών και άλλων ουσιών, όχι μόνο δεν είναι κακή, αλλά αρκετές φορές είναι σωτήρια για την υγεία μας. 
Όπως φυσικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε συνδυασμό φυτικών απολυμαντικών (όσα έχουν τέτοια δράση) και κατά περίπτωση, και χημικών! 
 Το ουσιώδες είναι να γίνει κατανοητό ότι στην πραγματικότητα, ουσιαστικά δεν υπάρχει ο όρος «Εναλλακτική Ιατρική» (Alternative medicine), δηλαδή η μία μέθοδος-πρακτική ή η άλλη, αλλά η «Συμπληρωματική Ιατρική» (Complementary medicine) ως βοηθός, αρωγός και συμπαραστάτης της ‘συμβατικής’ ακαδημαϊκής ιατρικής. 

Η υγεία του ανθρώπου είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη. Είμαστε ως άνθρωποι, μια αρραγής ψυχοσωματική ολότητα. Θέλει γνώση, διάκριση και σύνεση για να επιλέξει κάποιος την ή τις κατάλληλες μεθοδολογίες-πρακτικές που αρμόζουν στον ίδιο ή να χρησιμοποιήσει μια χημική ουσία ή/και μιά κατάλληλη δρόγη-βότανο. 

Δεν είναι όλα για όλους! 

Ακόμη, εάν ένα φυτό-βότανο ωφέλησε εμένα ή ενδεχομένως με θεράπευσε από κάποια ασθένεια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ωφελήσει ή θεραπεύσει τους πάντες. 
Επ΄αυτού όμως ειδικά, θα επανέλθουμε στο εγγύς μέλλον τεκμηριωμένα. 
Είναι ευλογία να μοιράζεται κάποιος την γνώση του, την γνώμη του, την εμπειρία του, αλλά είναι καλό πάντα να έχουμε κατά νου ότι η υιοθέτηση κάποιας (θεραπευτικής) συμβουλής χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή! Δεν υπάρχουν άλλωστε ασθένειες, αλλά μόνον ασθενείς που πάσχουν και νοσούν. 

Πρέπει να τονιστεί ότι επειδή το στέλεχος του κορονοϊού είναι νέο και δεν έχει ιστορικό και ικανή βιβλιογραφία, δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος με σαφήνεια εάν κάποια δρόγη-βότανο ή και συμβατικό φάρμακο είναι αποτελεσματικό και σε ποιο βαθμό κατά του κορονοϊού. 

Είναι φυσικά δυνατόν ένα φυτό (δρόγη) ή συνδυασμός αυτών (ξηρά δρόγη, εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, κλπ.) να έχει κάποιου είδους (προληπτική-προστατευτική ή θεραπευτική) δράση ή ακόμα και να θεραπεύει. Αυτό όμως τουλάχιστον από κλινικής πλευράς χρειάζεται ερευνητική-επιστημονική τεκμηρίωση. 

Και επί τη ευκαιρία, σχετικά με διαφημίσεις σκευασμάτων για την προστασία από τον κοροναϊό είναι καλά να έχουμε υπ΄όψιν αυτά που αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), εδώ: 
https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=f7182bf6-4658-4513-bb6d-6158501a9f8e&groupId=12225 

  https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=f7182bf6-4658-4513-bb6d-6158501a9f8e&groupId=12225
 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΠΑΘΗΤΙΚΗ 

Στο πλαίσιο της Ομοιοπαθητικής, για την επίτευξη ύφεσης των συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός, σε συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά μέσα, έχουν προταθεί η Bryonia, το Gelsemium 30c, το Causticum και η Pulsatilla. 
Ακόμα τα κάτωθι: Antimonium tartaricum, Calcarea carbonica, Dulcamara, Hepar sulphuris calcareum, Kali bichromicum, Silicea, Sulphur. Προληπτικά Arsenicum album 30. 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

 Πολλά συμπληρώματα και φυσικές θεραπείες προωθούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κοροναϊού (COVID -19). 

Περισσότερα πρέπει να μάθουμε για αυτόν τον νέο ιό, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε ευκολόπιστοι και να πιστεύουμε ότι εύκολα μπορούμε με ένα συμπλήρωμα διατροφής να δούμε θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα! 
Προβλήματα που είναι πιο πιθανό να προκύψουν με συστατικά από την Κίνα, καθώς και άλλα μέρη του κόσμου, σχετίζονται με την ποιότητα των συστατικών και της νοθείας των σκευασμάτων, όπως ο μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα. Το 2017, για παράδειγμα, το 71,4% των κινεζικών εγκαταστάσεων παραγωγής που επιθεωρήθηκαν από το αμερικανικό FDA (=Food and Drug Administration) ήταν εκτός συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. 

Προσοχή λοιπόν και κριτική σκέψη σε ό,τι συμπληρώματα προωθούνται στο διαδίκτυο για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τον κοροναϊό! 
Προσοχή επίσης σε ορισμένους ιστότοπους και σε δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων που συνιστούν, άνευ σοβαρής γνώσεως, τη λήψη επικίνδυνα υψηλών δόσεων ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

 Στη συνέχεια θα εξετάσουμε σε συνέχειες, μια σειρά από ουσίες και φυτά που κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής, σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους στον κορονοϊό: ψευδάργυρος, βιταμίνη C, βιταμίνη D, Allium sativum L. (σκόρδο), Sambucus nigra L. (σαμπούκος, κουφοξυλιά), λάδι καρύδας και NAC (N-ακετυλοκυστεΐνη). 

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 

Ο ψευδάργυρος έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων του κορονοϊού. 

Συγκεκριμένα ο παθολόγος Dr. James Robb, συνιστά εκτός των άλλων, τη χρήση παστίλιας ψευδαργύρου. 
Είναι αλήθεια ότι ο ψευδάργυρος έχει κάποιες αντιιϊκές ιδιότητες. Παστίλιες ψευδαργύρου ή άλλες από του στόματος διαλυόμενες φόρμουλες ψευδαργύρου που περιέχουν ορισμένες μορφές ψευδαργύρου, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος, οι οποίες προκαλούνται γενικά από τους ιούς. (Φαίνεται να το κάνουν αυτό ενεργώντας απευθείας στο λαιμό.). 

Ο ψευδάργυρος σε εργαστηριακή μελέτη του 2010, έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλει την αντιγραφή των κορονοϊών στα κύτταρα.
 Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή που να υποδηλώνουν ότι η χρήση παστίλιας ψευδαργύρου μπορεί αποτρέψει ή θεραπεύσει τον COVID-19. 
Σημειώστε ότι ο ψευδάργυρος όταν λαμβάνεται από το στόμα ως συμπλήρωμα διατροφής θεωρείται γενικά ασφαλής, όταν χρησιμοποιείται σε δόσεις κάτω από τα ανεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης [Tolerable Upper Intake Levels (UL)], που είναι 40 mg/ημέρα για ενήλικες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του εμετού.
 Όταν λαμβάνεται σε ποσότητες πάνω από το UL, ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας χαλκού. Ακόμα δυνητικά μπορεί να προκαλέσει υδαρή διάρροια, ερεθισμό και διάβρωση της γαστρεντερικής οδού, οξεία νεφρική σωληναριακή νέκρωση και διάμεση νεφρίτιδα ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστήμα (ΚΝΣ). 

Σημειώστε ακόμα ότι υπάρχουν: 
-και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται από την λήψη ψευδαργύρου και αφορούν στο αναπνευστικό και ανοσολογικό σύστημα, το δέρμα, κλπ. 
-αλληλεπιδράσεις του ψευδαργύρου με αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιβιώσεις, κλπ. 
-αλληλεπιδράσεις με άλλα συμπληρώματα διατροφής και ουσίες
-αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες που επηρεάζουν την απέκκριση του ψευδαργύρου από τον οργανισμό
-αλληλεπιδράσεις με εργαστηριακά τέστ (Lab Tests)
-αλληλεπιδράσεις με ασθένειες, κλπ.

 Τελειώνοντας το πρώτο μέρος του αφιερώματος, ας κρατήσουμε στο νου μας ότι ούτε τρομολαγνεία, αλλά ούτε και εφησυχασμός χρειάζεται. Αισιοδοξούμε και μένουμε σπίτι μας μέχρι να καταλαγιάσει αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος… 

Εάν κάποιος επιθυμεί επιστημονική βιβλιογραφία για τον κορωνοϊό SARS-COV-2 και την COVID-19 (COronaVIrus Disease 2019), καθώς και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, όπως επίσης και τις τεκμηριωμένες μονογραφίες των συστατικών του αφιερώματος, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου. 

Στη συνέχεια παρατίθεται μια σειρά από έγκυρης πληροφόρησης links, για ευρύτερη ενημέρωση: 

●https://www.worldometers.info/coronavirus/
 ●http://library.upatras.gr/news/covidinformation 
●https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center
 ●https://www.health.harvard.edu/blog/how-to-talk-to-children-about-the-coronavirus-2020030719111 
●https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/ 
●https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-in-us.html
●https://www.cdc.gov/niosh/npptl/pdfs/UnderstandDifferenceInfographic-508.pdf 
●https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html 
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks 
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters 
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public 
https://pharmacist.therapeuticresearch.com/Content/Articles/PL/2020/Mar/Calm-Coronavirus-Fears-and-Clarify-Infection-Control-Measures 
●https://pharmacist.therapeuticresearch.com/Content/Articles/PL/2020/Mar/Calm-Coronavirus-Fears-and-Clarify-Infection-Control-Measures 
●https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/ 
●https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533 
●https://www.nytimes.com/2020/02/06/health/coronavirus-misinformation-social-media.html 
●https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21079686

 

Προηγούμενο άρθρο«ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ-SALVIA…..»
Επόμενο άρθροΡόφημα Ελαιόμελου…το απόλυτο φάρμακο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here