Αρχική ΔΕΝΤΡΑ Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των πλατανόμηλων.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των πλατανόμηλων.

909
0

Πλατανόμηλα ( Platanus fructus tot) ( Plane tree berries whole )

Η πλάτανος ή ο πλάτανος (Platanus) είναι γένος αιωνόβιων φυλλοβόλων δέντρων που ανήκει στην οικογένεια των πλατανοειδών (Platanaceae). Πρόκειται για ένα δέντρο που αγαπά ιδιαίτερα το υγρό στοιχείο, γι’ αυτό και απαντάται συνήθως στις όχθες των ποταμών και λιμνών και όπου υπάρχουν υγρά χώματα. Πολλά χωριά ονομάστηκαν από κάποιο πολυετή πλάτανο που στεκόταν σε κεντρικό σημείο του χωριού και ο πλάτανος στην πλατεία πάντα φύτρωνε δίπλα σε κάποια πηγή ή βρύση. Η ονομασία πλάτανος προέρχεται από τη λέξη «πλάτος», πιθανότατα λόγω των ογκωδών διαστάσεων του δέντρου. Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο η Πλάτανος ήταν αδελφή του Εφιάλτη και του Ώτου και κόρη του Ποσειδώνα. Όταν τα αδέρφια της σκοτώθηκαν για την αυθάδη στάση τους απέναντι στους θεούς του Ολύμπου, η Πλάτανος μεταμορφώθηκε σε δέντρο, μεγαλόσωμο σαν τους αδερφούς της και φύτρωσε σε υγρούς τόπους μοιράζοντας την αγάπη του πατέρα της για το νερό. Γνωστός είναι και ο ιερός πλάτανος της Γόρτυνας στην Κρήτη κάτω από τη σκιά του οποίου, έσμιξε ο Δίας με την Ευρώπη, για να γεννηθεί αργότερα ο Μίνωας, ο θρυλικός βασιλιάς της μεγαλόνησου. Από τότε που ο Δίας ζευγάρωσε με την Ευρώπη ο πλάτανος έπαψε να χάνει τα φύλλα του – γι αυτό και ο πλάτανος της Κρήτης είναι ποικιλία αειθαλής. 


Ο πλάτανος συνδέθηκε στη μυθολογία επίσης με τον Ηρακλή, το Διόνυσο και τον Απόλλωνα – στη Σπάρτη, ο πλάτανος ήταν το δέντρο της Ωραίας Ελένης. Οι Πέρσες αγαπούσαν ιδιαίτερα τη μεγαλοπρέπεια του δέντρου αυτού που κυριαρχούσε στους σκιερούς και υγρούς τους κήπους. Πιστεύεται μάλιστα ότι στην όπερα «Ξέρξης» ο Χαίντελ ενσωμάτωσε την ωδή που συνέθεσε κάποτε ο Βασιλιάς της Περσίας για τα επιβλητικά πλατάνια που στόλιζαν τους κήπους του.

Ως θεραπευτικό φυτό (medicinal plant) φημίζεται κυρίως ο ανατολικός πλάτανος (Platanus Orientalis), από όπου χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα και οι καρποί (πλατανόμηλα), με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του πλάτανου εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι αιμοστατικές, αντιμικροβιακές – αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές του ιδιότητες. Αναφέρονται ενδείξεις όπως η δυσεντερία, η διάρροια, η γρίπη και ο πονόδοντος. Σήμερα τα πλατανόμηλα εκτιμούνται ιδιαίτερα για την ευεργετική τους δράση στο ουροποιητικό σύστημα και τον προστάτη, εξομαλύνοντας και βελτιώνοντας τη λειτουργία τους.

Οι καρποί του πλάτανου φαίνεται να έχουν αναπλαστικές ιδιότητες και η εξωτερική εφαρμογή (σε μορφή εγχύματος), θεωρείται ότι καταπολεμά τις ρυτίδες και βοηθά ιδιαίτερα στην επούλωση των εγκαυμάτων. Χρησιμοποιείται επίσης σε πλύσεις των οφθαλμών για καταστάσεις όπως επιπεφυκίτιδα ή βλεφαρίτιδα. Τα παλιά χρόνια εφαρμόζονταν επιτυχώς σε κρυοπαγήματα.
Η εταιρεία Αλεξόπουλος Αλέξανδρος Α.Ε., προμηθεύει την αγορά με τους καρπούς του πλάτανου, σε άριστη ποιότητα και σε χύμα ή συσκευασμένη μορφή, για τη βέλτιστη και υπερπολύτιμη θεραπευτική του χρήση.πηγή

Προηγούμενο άρθροΘες να αποτοξινωθείς; Κάντο σωστά.
Επόμενο άρθροΤο υπέροχο μπλε της φύσης λέγεται λινάρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here