Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Πιπερόριζα (ginger), θεραπευτικές ιδιότητες και χρήση.

Πιπερόριζα (ginger), θεραπευτικές ιδιότητες και χρήση.

192
0

Το Ginger (Πιπερόριζα, Zingiber officinale) προέρχεται από τη Νότια Ασία και καλλιεργείται στις μέρες μας σε όλες τις τροπικές χώρες. Το είδος αυτό δίνει το όνομα στην ομάδα φυτών Zingiberaceae, της οποίας άλλα γνωστά μέλη είναι το κάρδαμο, ο κουρκουμάς, η γκαλάνγκα κλπ.
Η προέλευση της λέξης τζίντζερ είναι αντιδάνειο από το αγγλικό όνομα του μπαχαρικού, προερχόμενο αρχικά από την Ταμίλ γλώσσα: «ίντζι βερ». Ο βοτανικός όρος για τη ρίζα στην Ταμίλ γλώσσα είναι βερ έτσι ονομάζεται ρίζα «ίνζι» ή «ίνζι βερ». Η ελληνική ζιγγίβερις συναντάται ως ginginer στη μεσαιωνική λατινική και εν συνεχεία στην παλιά αγγλική gingifere, την οποία ύστερα η γαλλική ονομάζει gingembre και καταλήγει στα αγγλικά ginger. Σύμφωνα με κάποιους άλλους μελετητές της ετυμολογίας, η λέξη zingiber προέρχεται από το αραβικό zind-schabil, που σημαίνει ρίζα.
Η πιπερόριζα είναι πολυετές φαρμακευτικό φυτό το οποίο έχει κονδυλώδες ρίζωμα με χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδύει χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονοειδές άρωμα. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα από μητρικές φυτείες με μήκος 3-5 εκατοστά, βάρος 15-20 γραμμάρια και τουλάχιστον έναν βλαστοφόρο οφθαλμό και κάθε χρόνο μπορεί να φτάσει σε ύψος ως 1 μέτρο και 20 εκατοστά από οφθαλμούς στα ριζώματα του φυτού. Οι βλαστοί της πιπερόριζας είναι συμπαγείς, κυλινδρικοί, όρθιοι και περικλείονται από μεμβρανώδη κολεό.
Η ρίζα ή το ρίζωμα με ρόζους του Ginger χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο για μαγειρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ιδιαίτερα στην Ασία, αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής, επειδή βοηθά στην πέψη και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η πιπερόριζα ή τζιντζερ, προέρχεται από ένα ποώδες πολυετές φυτό, που ονομάζεται Zingiber officinalis και ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, την ίδια δηλαδή όπου ανήκει και το κάρδαμο, η galanga και ο κουρκουμας. Κατάγεται από την Άπω Ανατολή και καλλιεργείται στην Νότια Ασία, την Ανατολική Αφρική αλλά και στην Καραϊβική. Η πιπερόριζα έφτασε στην Δύση μέσω της Ελλάδας, όπου την έφεραν οι επιζήσαντες στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιστρέφοντας στην πατρίδα μετά το πέρας των μεγάλων εκστρατειών.
Tι περιέχει :
Το τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία, όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ
Έχει αποδειχθεί ότι το Ginger έχει αναφυσώδεις (ανακουφίζει από μετεωρισμό ή αέρια), εφιδρωτικές (παράγει ίδρωτα) και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολυάριθμων παθολογικών καταστάσεων, από την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων μέχρι της αδιαθεσίας λόγω ταξιδιού.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ GINGER
*Υγεία της καρδιάς
Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης (1) κατά 37%. Το Ginger μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα (2,3). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin (καψαϊκίνη) και shogaol, που περιέχονται στο Ginger, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
*Αντιφλεγμονώδες
Κάποια από τα ενεργά συστατικά που περιέχει το Ginger καταστέλλουν την παραγωγή συγκεκριμένων προσταγλανδινών και τη σύνθεση θρομβοξάνης, γεγονός που καθιστά το Ginger μια αποτελεσματική θεραπεία για τις φλεγμονώδεις και ρευματοειδείς παθολογικές καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα (1,4).
*Αδιαθεσία και Ναυτία λόγω Μετακινήσεων
Το Ginger μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη ναυτία. Λήψη ρίζας Ginger, σε δοσολογία ισοδύναμη με 1000mg σκόνης βοτάνου, μειώνει την τάση για έμετο και προλαμβάνει συμπτώματα όπως ο ίλιγγος, ο κρύος ιδρώτας και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την αδιαθεσία λόγω μετακινήσεων (5). Οι gingerols και οι shogaols που περιέχονται στο Ginger ευθύνονται για τις αντιεμετικές του ιδιότητες (προλαμβάνουν τον έμετο) (6). Παρόλα αυτά, ο μηχανισμός αυτής της δραστηριότητας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά θεωρείται ότι οφείλεται στην επίδραση του Ginger στο πεπτικό σύστημα. Το Ginger μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση έναντι των φαρμάκων στην αντιμετώπιση της αδιαθεσίας λόγω μετακινήσεων για άτομα μεγάλης ηλικίας, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην υπνηλία και την απώλεια της ισορροπίας.
*Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
Το Ginger διεγείρει την παραγωγή γαστρικών εκκρίσεων και οι υψηλές δοσολογίες επιδρούν σημαντικά και καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής σίελου (6). Το Ginger μειώνει τον ερεθισμό του εντερικού τοιχώματος, διατηρώντας το μυϊκό τόνο των μυών του εντέρου (7).
Τα εκχυλίσματα Ginger καταστέλλουν σημαντικά τη διάρροια που προκαλείται από τη σεροτονίνη, μέσω των αντικαθαρτικών ιδιοτήτων τους (προλαμβάνουν την κένωση των εντέρων). Έχουν απομονωθεί πολυάριθμα συστατικά του Ginger που δρουν ενάντια στο έλκος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εκχυλίσματα Ginger να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στη θεραπεία των ελκών του πεπτικού συστήματος (8). Το Ginger μπορεί επίσης να προστατεύσει το στομάχι από το αλκοόλ και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία έχουν επιβλαβείς συνέπειες (9).
*Αντιοξειδωτική Δράση
Τα εκχυλίσματα Ginger εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση. Κάποια συστατικά του Ginger απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες του υπεροξειδίου και του υδροξυλίου, ενώ καταστέλλουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων (8).
*Λοίμωξη
Το εκχύλισμα Ginger καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ έχει και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια του Ginger δρουν ενάντια στους ρινοϊούς και το Ginger χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Άλλες Θεραπευτικές Χρήσεις
Το Ginger διεγείρει την κυκλοφορία και την παραγωγή θερμότητας (από μεταβολικές αντιδράσεις) και περιγράφεται ως βότανο με θερμαντικές ιδιότητες.

ΜΕΛΕΤΕΣ
Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Επιθεώρηση «The Journal of Pain», συμμετείχαν 74 ενήλικοι οι οποίοι έκαναν ασκήσεις που στόχο είχαν να τους προκαλέσουν μυϊκό πόνο και φλεγμονή. Επί 11 ημέρες οι εθελοντές, είτε έτρωγαν 2 γραμμάρια πιπερόριζα την ημέρα, είτε μια ανενεργό ουσία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερόριζας βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς σπασμούς. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας διεγείρουν αποτελεσματικά την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, καθαρίζοντας το έντερο και τα νεφρά, και θρέφοντας το δέρμα
Σε μια παρόμοια μελέτη, μια άλλη ερευνητική ομάδα διερεύνησε τι συμβαίνει μόνο την πρώτη και στη συνέχεια τη δεύτερη ημέρα μετά τη γυμναστική. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Και πάλι, η πιπερόριζα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον πόνο το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική, αλλά την επόμενη ημέρα ο πόνος ήταν λιγότερος, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η πιπερόριζα «μπορεί να αμβλύνει την εξέλιξη του πόνου». Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν πως η πιπερόριζα δεν ωφελεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γυμναστική, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο από τη δεύτερη ημέρα και μετά.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Οι παρενέργειες από την κατανάλωση Ginger είναι σπάνιες. Μερικά άτομα ενδέχεται να παρουσιάσουν καούρες. Άτομα με ιστορικό χολολιθίασης, θα πρέπει να συμβουλευτούν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το Ginger (10).
Οι τροφές που περιέχουν Ginger μπορούν να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ανακουφίζουν από τη ναυτία και τον έμετο. Παρόλα αυτά, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα Ginger.
Δεν συνίσταται η χρήση του Ginger σε παιδιά.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι υπερβολικά υψηλές δοσολογίες σε Ginger μπορεί να αλληλεπιδράσουν με υπάρχουσες θεραπείες για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και προβλήματα πηκτικότητας. Επίσης, το Ginger μπορεί να μειώσει την απορρόφηση αντιψυχωτικών φαρμάκων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Srivastava KC. Effect of onion and ginger consumption on platelet thromboxane production in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 35:183-185, 1989.
2. Gujral S et al. Effect of ginger oleorosin on serum and hepatic cholesterol levels in cholesterol fed rats. Nutr Rep Int 1974; 17: 183-9.
3. Giri J et al. Effect of ginger on serum cholesterol levels. Indian J Nutr Dietet 1984; 21: 433-6.
4. Srivastava K et al. Ginger and rheumatic disorders. Med Hypoth, ,29:25-28, 1989.
5. Grontved A et al. Ginger root against seasickness. A controlled trial on the open sea. Acta Otolaryngol, 105:45-49, 1988.
6. “Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals”, N Grainger Bissett ,Medpharm, 1994.
7. Yamahara J, Huang Q, et al. Gastrointestinal motility enhancing effect of ginger and its active constituents. Chem Pharm Bull 1990;38:430-31.
8. British J Phytotherapy, 1997,4;3:110-120.
9. Al-Yahya MA, Rafatullah S, et al. Gastroprotective activity of ginger in albino rats. Am J Chinese Med 1989;17:51-56.
10. Blumenthal, M (Ed.): The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. American Botanical Council. Austin, TX. 1998.

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΚΕΦΙΡ ΤΟ ΙΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
Επόμενο άρθροΛουίζα “Lippia citriodora” η μαγική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here