Αρχική Όλα τα άρθρα Σαπούνι με βότανα

Σαπούνι με βότανα

288
0

Γράφει και παρασκευάζει η Ελισσάβετ Μιχαλοπούλου 

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι για όλους μας, μια και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό Covid-19. Όμως αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών με συνέπεια, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ένα από τα βασικότερα υπερόπλα που έχουμε στα χέρια μας, είναι το ταπεινό μας ΣΑΠΟΥΝΑΚΙ!!!
Ναι καλά διαβάσατε, όπως εξηγεί ο δρ Lotti Tajouri, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bond, της Αυστραλίας, οι ιοί είναι η… νανοτεχνολογία της φύσης. Οι ιοί αποτελούνται από ένα πρωτεϊνικό περίβλημα, που μέσα του περιέχει το γενετικό τους υλικό. Αυτό συνήθως είναι μόριο νουκλεϊκού οξέος (DNA ή RNA) και περιέχει τις γενετικές πληροφορίες για την αναπαραγωγή τους. Το πρωτεϊνικό περίβλημα λέγεται καψίδιο και προστατεύει το γενετικό υλικό.«Μερικοί ιοί διαθέτουν γύρω από το καψίδιο ένα άλλο περίβλημα, σαν φάκελο, το οποίο αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες», λέει ο δρ Tajouri. «Το περίβλημα αυτό λέγεται έλυτρο και διαλύεται από το σαπούνι, με επακόλουθο την καταστροφή ολόκληρου του μορίου του ιού». Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ένας ιός που διαθέτει έλυτρο. Γι’ αυτό τον λόγο, «το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι τόσο αποτελεσματικό εναντίον του», προσθέτει ο ειδικός.

Οπότε πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε συνταγή για να φτιάξουμε super σαπουνάκι με βότανα. 


Συνταγή (με 5% υπερλίπανση για να μην ξεραίνονται τα χεράκια) 
Ελαιόλαδο 200 γρ 
Λάδι καρύδας 227 γρ 
Ηλιέλαιο 120 γρ 
Καστορέλαιο 150 γρ 
Απιονισμένο νερό 244 γρ ( το οποίο το έχω κάνει ένα δυνατό τσάι με βότανα,
ρίγανη, θρούμπι, δεντρολίβανο, μέντα,δυόσμο) 

Καυστική σόδα (NaOH) 99 γρ 
Αιθέριο έλαιο 30 γρ (μέντα ή δεντρολίβανο ή συνδυασμό και των δυο) 
Χρωματισμός προαιρετικός 


Διαδικασία: μπορείτε να διαλέξετε μια από τις δυο μεθόδους, εδώ και εδώ που σας αναλύω σε προηγούμενα άρθρα μου στα βοτανολογικά. Αν επιλέξετε την ψυχρή μέθοδο, σας εφιστώ την προσοχή σας, όταν κάνετε το τσάι να το βάλετε μετά στο ψυγείο. Όταν είναι να ρίξετε την σόδα, βάλτε πρώτα το τσάι σε κρύο μπαιν μαρί και ρίχνετε αργά αργά την σόδα ώστε να μην ανεβάσει θερμοκρασία απότομα και το κάψει (άσχημη μυρωδιά).
Μην ξεχνάτε τα μέτρα προστασίας!!!! Tips: μπορείτε να αλλάξετε τα βότανα με λεβάντα ή να κάνετε τσάι μόνο με ένα βότανο από τα παραπάνω. Επέλεξα τα συγκεκριμένα για τις ιδιότητες τους.
Καλή επιτυχία!!!! Ελισσάβετ Μιχαλοπούλου Τηλ: 6944550298

Προηγούμενο άρθροΟ ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ;
Επόμενο άρθροΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ “Απαντήσεις σε ερωτήσεις του κόσμου”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here