Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Σαψισιά το μυστικό βότανο στους γκρεμούς της Κύπρου

Σαψισιά το μυστικό βότανο στους γκρεμούς της Κύπρου

381
0

Η Σαψισιά ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών  και είναι σπάνιο
και μοναδικό ενδημικό βότανο της Κύπρου.  Είναι πολύκλαδος χνουδωτός κι
έντονα αρωματικός ημίθαμνος.  Τα φύλλα του είναι ωοειδή με μικρό
γκριζοπράσινο μίσχο με άσπρα άνθη.   Ο καρπός μοιάζει σαν μικρό κάρυο.
Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και τον βρίσκουμε σε απόκρημνες
και απόμερες περιοχές της Κύπρου όπως το Πάρκο του Ακάμα και στο
Τρόοδος.

Θεωρείται ως η άγρια μορφή της Κοσμοπολίτικης και γνωστής σε όλους
ρίγανης αλλά μεταξύ τους διαφέρουν στο σχήμα του φύλλου την μυρωδιά και
στην άνθηση τους.

Αν ανατρέξουμε σε αναφορές, η Σαψισιά, είναι γνωστή από τα
πανάρχαια χρόνια γνωστή σαν αμάρακο, γιατί έδινε το ανώτερο ποιοτικά
αιθέριο λάδι, και δεύτερη ακολουθούσε η ρίγανη από τη Μυτιλήνη.  Οι
Σύριοι έβγαζαν ένα Μϋρο από την Σαψiσιά, και ο Θεόφραστος στα
συγγράμματα του αναφέρει ότι ήταν τόσο δυνατό που προκαλούσε πονοκέφαλο.
Οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν την Σαψισιά σαν Βότανο
ταυτίζοντας τις Θεραπευτικές του ιδιότητες με αυτές της  μέντας και του
Θυμαριού τονίζοντας ότι η Σαψισιά – Αμάρακο είναι ανώτερο από τα
προηγούμενα για θεραπευτικά μπάνια.  Oi αρχαίοι Τραγουδιστές και ρήτορες
χρησιμοποιούσαν έγχυμα της με μέλι για να διατηρήσουν και να τονώσουν
την φωνή τους.  Στην Αγγλία δε, χρησιμοποιούνταν η Σαψισιά για να
αρωματίσουν τοπική μπύρα.

Για φαρμακευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται το αιθ. έλαιο και οι
ανθοί.  Είναι ευστόμαχη χωνευτική και διώχνει τα αέρια από το στομάχι
και τα έντερα άμεσα.   Επίσης καταπολεμά τους πόνους του γαστροεντερικού
συστήματος τονώνει την όρεξη και την λειτουργία του συκωτιού και της
χολής.  Τονώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος, προφυλάσσει από
εγκεφαλικά και ρίχνει την πίεση.  Καταπολεμά το άγχος  τη νευρική
υπερένταση τις νευρασθένειες τις αυπνίες και τους εμετούς.

΄Εχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται εξωτερικά και εσωτερικά σε
πληγές.  Είναι εφιδρωτική και χρησιμοποιείται σε γρίπες και
κρυολογήματα. Ενισχύει επίσης τη φυσική αντίδραση του οργανισμού έναντι
των μολύνσεων.  Για τις πιο πάνω ιδιότητες χρησιμοποιείται σαν τσάι
(έγχυμα) και πίνουμε τουλάχιστον 3 ποτήρια την μέρα.

Τα ξηραμένα άνθη και σπόροι και φύλλα, χρησιμοποιούνται στη
μαγειρική σαν καρύκευμα και δίνουν μια ιδιαίτερη  γεύση στα φαγητά σε
ψωμιά σούπες σάλτσες πουλερικά κ.α
Επίσης καταπολεμά έντονα μυρμήγκια και σκώρο.  Είναι το Βότανο για όλες τις ΔΟΥΛΕΙΕΣ……

Γιώργος Έλληνας

Βοτανολόγος

Αποκλειστικά για τα Βοτανολογικά

Ο απόλυτος οδηγός για τα βότανα και τις χρήσεις τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here