Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Σκόρδο το ευεργετικό!

Σκόρδο το ευεργετικό!

800
0
 
 Οι σύγχρονες μελέτες θεωρούν το σκόρδο εξίσου τρόφιμο, 
όσο και φάρμακο. 
 
Περιέχει θειούχες και άλλες ουσίες, οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. 

 

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης. 
Εμποδίζει τις θρομβώσεις µέσα στα αγγεία.
 Εμποδίζει την εξέλιξη της αθηρωµατικής πλάκας. 
Μειώνει τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου σε καπνιστές και παχύσαρκους . 
 
Πολλές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα εξής οφέλη: 
Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες και εντερικά παράσιτα. 
 
Τι κοινό έχει το κρυολόγημα, τα συμπτώματα γρίπης, ο πυρετός, ο βήχας, ο πονοκέφαλος, ο στομαχόπονος, το μπούκωμα της μύτης, οι μύκητες των ποδιών, η ποδάγρα, οι ρευματισμοί, οι αιμορροΐδες, το άσθμα, η βρογχίτιδα, η υπογλυκαιμία, ο καρκίνος, το δάγκωμα φιδιού και η μείωση της libido;
 Στις παραπάνω καταστάσεις, κάποιος, κάποτε, σε κάποια γωνία του πλανήτη, συνέστησε σκόρδο για τη θεραπεία τους! 
 
Άξιο επισήμανσης είναι επίσης ότι σε όλους τους πολιτισμούς, ακόμα και σε αυτούς που δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή μεταξύ τους, συναντάμε ταυτόσημες χρήσεις του σκόρδου, οι οποίες, μάλιστα, ανακυκλώνονται από εποχή σε εποχή. 
Eιδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια θειικά αμινοξέα που δεν βρίσκονται σε άλλες τροφές. Οι σύγχρονες τάσεις θεωρούν το σκόρδο εξίσου τρόφιμο όσο και φάρμακο. 
 
Το σκόρδο προέρχεται από την Κεντρική Ασία, ωστόσο σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον πλανήτη. 
Κάθε βολβός αποτελείται από 4-20 σκελίδες, βάρους περίπου 1γρ. η καθεμία. 
Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά είναι οι φρέσκοι και οι αποξηραμένοι βολβοί, καθώς και το έλαιο που εκχυλίζεται από αυτούς.
 Το επιστημονικό του όνομα είναι Alium sativum και αποτελεί μέλος της οικογένειας των Liliaceae όπου ανήκουν επίσης, μεταξύ άλλων, το κρεμμύδι και τα πράσα. 
 

 Καρδιά και αγγεία 

 
 
 Το σκόρδο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης. Η Ιατρική Σχολή του Harvard ταξινομεί ως κατηγορίας Β, δηλαδή πολύ καλής επιστημονικής ποιότητας, τα δεδομένα που υποστηρίζουν την υπολιπιδαιμική δράση του σκόρδου. Άλλα δεδομένα δείχνουν ότι το σκόρδο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Η δράση αυτή είναι αρκετά γνωστή στο ευρύ κοινό. 
Η γερμανική επιτροπή για τα βότανα (Commission Ε) προσθέτει στις επίσημες ενδείξεις του σκόρδου και την υπέρταση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και ως προς την αθηροσκλήρυνση και τις συνέπειές της. 
Το σκόρδο μπορεί λοιπόν να εμποδίσει τις θρομβώσεις μέσα στα αγγεία και να εμποδίσει την εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας. 
Πολλές και αξιόλογες μελέτες συνηγορούν υπέρ αυτού.
 Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι το σκόρδο μειώνει και άλλους δύο πιθανούς δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου σε καπνιστές και παχύσαρκους, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (άρα ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση), αλλά και την ομοκυστεΐνη. 
Σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά της Καρδιολογίας, το Atherosclerosis, δημοσιεύθηκε το 1999 μια απίστευτη εργασία για το σκόρδο. Μελετήθηκε ο όγκος της αθηρωματικής πλάκας στην καρωτιδική και τη μηριαία αρτηρία σε 280 ασθενείς για περίοδο 4 ετών. Οι μισοί έπαιρναν φαρμακείο της φύσης δισκία σκόρδου 900 mg ημερησίως και οι άλλοι εικονικό χάπι (placebo). 
 Σε αυτούς που έπαιρναν σκόρδο, η αθηρωματική πλάκα παρουσίασε υποστροφή, δηλαδή μείωση, κατά 2,6% στην τετραετία. Στην ομάδα placebo όμως αυξήθηκε κατά 15,6%. 
 
Επομένως, το όφελος από το σκόρδο ήταν τόσο σημαντικό, που δεν έχει καταγραφεί από κανένα μέχρι σήμερα φάρμακο. 
 
 

Προλαμβάνει τα καρκινικά κύτταρα 

 
Το σκόρδο περιέχει θειούχες και άλλες ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου φαίνεται ότι προκαλούν βλάβες στα καρκινικά κύτταρα, καθώς αυτά αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. 
 Οι σχετικές έρευνες έγιναν με τη μορφή σύγκρισης σε πληθυσμούς που καταναλώνουν ή δεν καταναλώνουν σκόρδο, αλλά και στο εργαστήριο, σε πειραματόζωα ή σε καλλιέργειες κυττάρων. 
Οι ωφέλιμες αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου παρατηρούνται σε διάφορα όργανα και ιστούς. 
Επηρεάζουν διάφορες καρκινογόνες ουσίες και εκδηλώνονται και σε άλλους οργανισμούς εκτός από τον άνθρωπο. Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα τεκμηριώνουν ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνου του στομάχου και του προστάτη. 
 
Λοιμώξεις 
 
Στη διάρκεια των αιώνων, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο στη μάχη κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. 
Ο Louis Pasteur ήταν ο πρώτος σύγχρονος επιστήμονας ο οποίος περιέγραψε την αντιβακτηριδιακή δράση των χυμών του κρεμμυδιού και
του σκόρδου. 
Το σκόρδο μπορεί να σκοτώσει στο εργαστήριο πολλούς τύπους βακτηρίων, μερικών ιών και μυκήτων, καθώς ακόμη
και εντερικών παρασίτων. 
 Από πολλές σημαντικές ανασκοπήσεις μελετών, συμπεραίνεται ότι το σκόρδο είναι αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης πολλών τύπων μικροβίων που προκαλούν πολλές συχνές παθήσεις, όπως για παράδειγμα οι τροφικές δηλητηριάσεις. 
 Ένα άλλο σημαντικό μικρόβιο είναι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, το οποίο συχνά παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα συνήθη
αντιβιοτικά και τελευταία παρουσιάζει έξαρση. 
Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του σκόρδου στο κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με τα οποία όσοι κατανάλωναν σκόρδο μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου εμφάνισαν σημαντικά μικρότερο μέσο όρο κρυολογημάτων. Τέλος, το σκόρδο ίσως παρουσιάζει και αποτελεσματικότητα στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μικροβίου που αποδεδειγμένα ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις πεπτικού έλκους. 
 Αφού κάνετε την έρευνά σας σας προτείνω να δείτε και αυτό

 

 
Dr Λ. Γερακούλιας Ολιστικός αυτοάνοσων νοσημάτων M.D. [E.H.] 
 
 
 Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του.
Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.
 
 
 
                                                 
 
Προηγούμενο άρθροΦυσική Θεραπεία για Ασθενείς με ενεργή Νόσο Crohn!
Επόμενο άρθροΑσερόλα-Acerola: Η σπουδαιότερη πηγή βιταμίνης C

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here