Αρχική Όλα τα άρθρα Σπιτικά χειροποίητα λουκάνικα -Συνταγή βήμα βήμα!

Σπιτικά χειροποίητα λουκάνικα -Συνταγή βήμα βήμα!

343
0

 

 γράφει και παρασκευάζει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ 
 Τι πιο όμορφο να μπορούμε μόνοι μας να φτιάχνουμε αυτά που τρώμε !
 Ένα από αυτά είναι και τα αγαπημένα σε όλους μας λουκάνικα τα οποία θα τα φτιάξουμε στο σπίτι ,βάζοντας υλικά που εμείς θα διαλέξουμε και πιστέψτε με είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ακούγεται ! 
Θα σας δείξω τον δικό μου τρόπο που τα φτιάχνω με υλικά της αρεσκείας μου,εννοείται πως αν κάποιο δεν σας αρέσει μπορείτε να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο ! 
 Αυτό που δεν θέλω μόνο να φοβηθείτε στην διαδικασία ,είναι πως όλα θα γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο !
 



 Υλικά : 

1 κιλό χοιρινή λάπα 
500 γραμμάρια χοιρινή πανσέτα 
700 γραμμάρια μοσχαρίσια σπάλα
 2 ποτήρια του νερού κρασί ή ξύδι ή μισό-μισό (εγώ χρησιμοποίησα μισό-μισό) 
1 σφηνάκι αλάτι γεμάτο (για την ακρίβεια ήταν 37γρ.) 
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο 
1 κ.τ.γ. πιπέρι 
1 κ.τ.γ. κύμινο 
1 κ.τ.γ κανέλα 
20 κόκκους μπαχάρια 
μισή κουταλιά της σούπας θυμάρι 
2 κ.τ.σ. ρίγανη 
μισή κ.τ.σ. δενδρολίβανο 
μισή κ.τ.σ. κάρυ
 έντερα χοιρινά 
χωνί 

 Ξεκινάμε την διαδικασία πηγαίνοντας στον κρεοπώλη μας όπου του ζητάμε να μας δώσει τα κρέατα που χρειαζόμαστε χωρίς να μας τα κάνει κιμά. 
Όποιος θέλει να διευκολύνει την ζωή του μπορεί να ζητήσει να περαστεί το κρέας από την μηχανή του κιμά ,μία φορά στο χοντρό. 
Εμείς θα το κόψουμε στο χέρι μικρά κομματάκια σαν ζαράκια. 
Αυτό θα το κάνουμε για να νιώθουμε στο λουκάνικό μας τα κομματάκια του κρέατος. 




 Ο κρεοπώλης επίσης θα μας δώσει τα έντερα που θα χρειαστούμε ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος τα οποία θα είναι και καθαρισμένα. 
Ευτυχώς ο δικός μου κρεοπώλης έχει δικά του κρέατα ,οπότε και δικά του έντερα και μου έδωσε από αυτά που χρησιμοποιεί και ο ίδιος για να φτιάξει τα δικά του. 
Οπότε θα αποφύγουμε τουλάχιστον να τα καθαρίσουμε και απλά θα τα φρεσκάρουμε. 




 Ξεκινάμε να κόβουμε το κρέας μας σε μικρά κομματάκια σε μέγεθος ζαριού. 
Εμένα με βόλεψε ένα καλό μαχαίρι κουζίνας που έχω και το ψαλίδι κουζίνας. 
Θα ήταν καλό όσο κόβετε το ένα κομμάτι κρέας τα υπόλοιπα να τα έχετε στο ψυγείο . 

 



 Αφού κόψαμε το κρέας το βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ,μετά παίρνουμε όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά μας και τα τρίβουμε καλά σε ένα γουδί για να γίνουν όσο μπορούμε σκόνη. 
Τα ρίχνουμε μέσα στο κρέας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. 
Επαναλαμβάνω πρέπει να τα ανακατέψετε πάρα πολύ καλά αλλιώς σε κάποια σημεία το λουκάνικο σας π.χ. θα είναι πολύ αλμυρό και σε κάποια άλλα καθόλου ή τα μπαχαρικά μας δεν θα είναι σε όλο το μείγμα μας. 


 


 Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 2 ημέρες να ψηθεί το κρέας μας και να μαριναριστεί, φυσικά όταν είναι πολύ κρύος ο καιρός μας βοηθάει αυτό αλλιώς το βάζουμε στο ψυγείο. 
Πέρασαν οι 2 ημέρες και ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα έντερα μας .
Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας όποιος θέλει μπορεί να πάει το μείγμα του στο κρεοπώλη του και να το γεμίσει εκείνος.
 




 Προτού το κάνουμε αυτό παίρνουμε ένα κομμάτι από το μείγμα μας σε μέγεθος σαν κεφτεδάκι και το τηγανίζουμε με λίγο λαδάκι, αυτό το κάνουμε για να δούμε αν είναι εντάξει στην γεύση ή χρειάζεται να του προσθέσουμε κάποιο υλικό αφήνοντας το πάλι να μαριναριστεί για κάποιες ώρες. 




 Εφόσον είναι εντάξει ετοιμάζουμε τα έντερα μας, τα πλένουμε και τα βάλουμε σε ένα μπολ με νερό για μισή ώρα να μαλακώσουν. 

Δεν χρησιμοποιώ χυμό λεμονιού μέσα στο νερό με τα έντερα γιατί ο χυμός θα τα ψήσει και θα σπάνε πολύ εύκολα. 

Μετά από μισή ώρα παίρνουμε την αρχή του εντέρου και την περνάμε σιγά-σιγά στο χωνί σπρώχνοντας το μέχρι να πάει μέσα-μέσα,μην το φοβηθείτε δεν σπάει τόσο εύκολα. 

 



 Όσον αφορά το χωνί ,δεν χρησιμοποίησα κάποιο ειδικό αλλά το απλό χωνί που έχω στο σπίτι και το έχω για να γεμίζω μπουκάλια. 
Αρχίζουμε το γέμισμα προσέχοντας στην αρχή να μην μπει πολύ αέρας μέσα στο λουκάνικό.
Αφού κάνουμε την αρχή με λίγο γέμισμα δένουμε και την άκρη από το έντερο για να μην μας φύγει. 




 Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να τελειώσουμε το γέμισμα , προσέχοντας πάντα να μην μας περνάει πολύ αέρας μέσα. 
Εγώ για να μπορώ να ελέγξω τον αέρα δεν αφήνω το λουκάνικο ολόκληρο αλλά ή θα το κόψω σε κανονικό μέγεθος ή θα το γυρίσω γύρω από τον εαυτό του. 


 


 Τελειώσαμε το γέμισμα δένουμε και την άλλη άκρη από το λουκάνικο και είμαστε έτοιμοι να τα κρεμάσουμε για να στεγνώσουν. 
Εάν δεν είστε σίγουροι για τον αέρα και πιστεύετε ότι έχει περάσει αρκετός θα πάρετε μια οδοντογλυφίδα και θα κάνετε τρυπίτσες σε όλο το λουκάνικο αλλιώς δεν θα το πειράξετε καθόλου. 
Επόμενο στάδιο το κάπνισμα. 




 Δυστυχώς επειδή δεν μπορώ να τα καπνίσω κάπου, θα τα αφήσω κρεμασμένα ψηλά για 3 μέρες σε ένα καθαρό σημείο που να αερίζεται καλά και να μην έχει υγρασία και μετά θα τα βάλω στην κατάψυξη. 

Όσοι μπορούν να τα καπνίσουν:  θα ανάψετε φωτιά και θα περιμένετε να γίνουν κάρβουνα,
( αν μπορέσετε να κάνετε κάρβουνα από ξύλα ελιάς ή οξιάς ,ακόμα καλύτερα), θα τα απλώσετε και θα ρίξετε επάνω χλωρά κλαδάκια- φυλλαράκια από λεμονιά,πορτοκαλιά,νεραντζιά ,χλωρά βότανα από θυμάρι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο ,ότι έχετε. 

Χρειαζόμαστε να είναι χλωρά γιατί θέλουμε καπνό και όχι φλόγα. 

Θα κρεμάσετε τα λουκάνικα και αυτά από τον καπνό που θα δημιουργείται θα αρχίζουν να στεγνώνουν παίρνοντας ένα πιο σκούρο χρώμα και θα αρχίσουν να ζαρώνουν.
 Καπνισμένα διατηρούνται αρκετούς μήνες εκτός ψυγείου.
Προηγούμενο άρθροΤο πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα Oλικής & LDL χοληστερόλης!
Επόμενο άρθροH απόλυτη σούπερ τροφή από Μέλισσες: Ένας Ισχυρός Σύμμαχος Του Ανοσοποιητικού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here