Αρχική Όλα τα άρθρα Συνταγή: Λικέρ από κράνα της γιαγιάς Μαρίτσας.

Συνταγή: Λικέρ από κράνα της γιαγιάς Μαρίτσας.

2367
0Αν και κοντεύει να τελειώσει ο Νοέμβρης, τώρα άνοιξε το βάζο με το ευωδιαστό λικεράκι της η γιαγιά μου. “Ευτυχώς που έκανε ζέστες κι έτσι τέλειωσαν τα βρασίματα”, μουρμούριζε καθώς με σέρβιρε στο παλιομοδίτικο ποτηράκι του λικέρ.


Βέβαια η ηλικία της δεν της επιτρέπει να ανέβει σε πλαγιές για να μαζέψει κράνα κι έτσι έβαλε ανίψια εγγόνια και παιδιά να κορφολογήσουν τις κρανιές στα μέσα του Σεπτέμβρη.


Αλήθεια το ξέρατε ότι τα πιο γερά γκλιτσόξυλα των τσοπάνηδων γίνονται από νεαρούς βλαστούς κρανιάς; Από ξύλο κρανιάς κατασκευάστηκε και ο Δούρειος Ίππος της Τροίας. Κρανίσια ήταν τα δόρατα των αρχαίων θηρευτών και των πολεμιστών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Από τα παλιά χρόνια τα κράνα ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις ημέρες μας κατά της διάρροιας και εντερικών παθήσεων λόγω της στυπτικότητάς τους που οφείλεται στις τανίνες.Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνται ως αντιπυρετικά.
Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, κατά των πόνων της περιόδου, τις στομαχικές και τις εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας.

Η παρασκευή του λικέρ είναι απλή και εύκολη: 1 προς 1 προς 1 π.χ. 1 φλιτζάνι κράνα, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι αλκοόλ, γαρύφαλλα και κανέλα για μυρωδιά, 40 μέρες λιάσιμο και έτοιμο Το θέμα είναι το αλκοόλ..η γιαγιά επιμένει και το κάνει με ούζο (άντε να της αλλάξεις γνώμη στα 93) και η μοντέρνα (έτσι λέει την κόρη της η γιαγιά) επιμένει στην βότκα. Όποιο είδος αλκοόλ και να επιλέξετε το σίγουρο είναι ότι θα αποζημιωθείτε από το αποτέλεσμα..Καλόπιοτο
Προηγούμενο άρθροΒότανα με ένα κλικ στην πόρτα σας
Επόμενο άρθροΧάστε βάρος με νερό μελιτζάνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here