Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Συνταγή για σπιτική λαγάνα

Συνταγή για σπιτική λαγάνα

592
0


Γράφει και παρασκευάζει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ

Ετοιμαζόμαστε για την Καθαρά Δευτέρα και χωρίς λαγάνα δεν γίνεται, γι΄ αυτό θα φτιάξουμε την δική μας, εύκολα, έχοντας λίγη υπομονή και φυσικά θα έχουμε ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα , ξεχάστε τις έτοιμες .

Υλικά για τη λαγάνα


ΥΛΙΚΑ

  1. 1.200 γρ αλεύρι
  2. 750 ml νερό
  3. 16 γρ. ξηρή μαγιά
  4. 3 κ.τ.γ αλάτι
  5. 3 κ.τ σ. ταχίνι
  6. 1 κ.τ.γ. ξύδι
  7. 1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  8. 100 γρ σουσάμι
  9. προαιρετικά λίγη ζάχαρη ή μέλι

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι. βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά και μισό ποτήρι του κρασιού νερό χλιαρό. Το ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε 3 κ.τ.σ. αλεύρι ανακατεύουμε ξανα μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Το κλείνουμε με μια μεμβράνη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 12 ώρες ( προτείνω όλο το βράδυ). Αν θέλουμε να μην περιμένουμε τόσο πολύ και να γίνει το προζύμι μας πιο γρήγορα θα ρίξουμε μέσα στη μαγιά με το νερό και 1 κ.τ.γ. ζάχαρη ( έτσι σε 3 με 4 ώρες θα είναι έτοιμο).

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το νερό ( να είναι χλιαρό), το αλάτι, το ταχίνι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο σκεύος και κάνουμε μια τρύπα στην μέση, ρίχνουμε το προζύμι

σιγά – σιγά το νερό με το μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Αρχίζουμε και ζυμώνουμε


θα χρειαστούμε τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε η ζύμη μας να γίνει αφράτη και ελαστική. Αφού την ζυμώσουμε θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Θα την καλύψουμε με μια μεμβράνη, αλλά είναι πολύ σημαντικό αφού το κάνουμε αυτό να αλείψουμε το επάνω μέρος της ζύμης με λάδι, ώστε φουσκώνοντας να μην μας κολλήσει πάνω στην μεμβράνη.

Μετά απο 1 ώρα η ζύμη μας θα είναι έτοιμη, ελαστική και αφράτη. Χωρίζουμε την ζύμη μας ή στα 2 που θα βγούν 2 μεγάλες λαγάνες ή στα 3 που θα βγούν 3 μεσαίες λαγάνες.

Τις υπόλοιπες ζύμες τις αφήνουμε σκεπασμένες.


Παίρνουμε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και με ένα πινέλο το περνάμε με λάδι, τοποθετούμε την ζύμη μας και την απλώνουμε  .

Με ένα πινέλο περνάμε από πάνω την ζύμη με νερό χλιαρό. Σε αυτό το σημείο μπορείτε αντί για σκέτο νερό να διαλύσετε μέσα σε αυτό λίγη ζάχαρη ή μέλι και να αλείψετε.

Ρίχνουμε το σουσάμι μας να πάει παντού και στο τέλος το πατάμε λίγο με το χέρι μας για να καθίσει καλά.
Σκεπάζουμε το ταψί μας με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη μας ξανά να φουσκώσει για 1 ώρα.

Αφού περάσει η 1 ώρα κάνουμε σχέδιο στην λαγάνα μας είτε με τα δάχτυλα μας είτε με κάποιο πιρούνι.


Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 20 λεπτά ( θέλουμε να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Προσοχή στην διάρκεια του ψησίματος, κάθε κουζίνα έχει διαφορετική δύναμη έντασης)..



Όταν ψηθεί την βγάζουμε και την ακουμπάμε πάνω σε μια σκάρα ώστε να παίρνει αέρα από κάτω και να μην ιδρώσει.

Προηγούμενο άρθροΠως καθαρίζουν τα πνευμόνια; Οδηγός διατροφής
Επόμενο άρθροΑποτοξίνωση του ανοσοποιητικού συστήματος