Αρχική ΖΩΑ Τα ανθεκτικά μικρόβια των κατοικίδιων ζώων.

Τα ανθεκτικά μικρόβια των κατοικίδιων ζώων.

205
0

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν πρέπει να τους χορηγούν αντιβιοτικά κατά το δοκούν αλλά να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων, ειδάλλως εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιεί η υγειονομική Αρχή της Αγγλίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, όσοι ιδιοκτήτες γατιών και σκυλιών δίνουν στα ζωάκια τους αντιβιοτικά όταν, όποτε και όσο θέλουν, τα καταδικάζουν να αναπτύξουν ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία κάλλιστα μπορεί να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

Όταν, όμως, μολυνθούν οι άνθρωποι, μπορεί με τη σειρά τους να μολύνουν τα ζώα και έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος με άγνωστες συνέπειες.

Το πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιλάει πλέον για «μία βαθιά, παγκόσμια κρίση».

Επικίνδυνα παθογόνα που είναι γνωστό ότι μπορεί να απειλήσουν τη ζωή, όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), το καμπυλοβακτήριο, η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο (e. coli), αποκτούν ολοένα μεγαλύτερα αντοχή σε ολοένα περισσότερα αντιβιοτικά και ήδη χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που κάποτε μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι σε αυτή την παγκόσμια κρίση συμβάλλει η αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών στα κατοικίδια ζώα, η ζωή των οποίων επίσης κινδυνεύει από τα ανθεκτικά μικρόβια.

«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να περνάνε από τους ανθρώπους στα ζώα και το αντίστροφο», δήλωσε η δρ Ντάιαν Ασίρου Όρντοπ από το Πρόγραμμα Αντιμικροβιακής Αντοχής του PHE.

«Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων πως δεν προσβάλλονται μόνο άνθρωποι από τα ανθεκτικά μικρόβια, αλλά ότι κινδυνεύουν και τα ζώα.

»Είτε είναι επομένως εύκολο, είτε δύσκολο, πρέπει να χορηγούν αντιβιοτικά στα ζωάκια τους μόνο όταν τα χορηγεί ο κτηνίατρος και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του».

Απαραίτητο είναι ακόμα να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν και αφού πιάσουν τα ζωάκια τους, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιας λοίμωξης.

Η Βρετανική Κτηνιατρική Εταιρεία Μικρών Ζώων (BSAVA), εξάλλου, αρχίζει έρευνα για να καταγραφεί το πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων στα κατοικίδια, διότι υπολογίζει ότι ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες μικρών ζώων φεύγουν από τους κτηνιάτρους με μία συνταγή για αντιβιοτικό κάθε φορά που τους επισκέπτονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βρετανία χορηγούνται ετησίως 531 τόνοι αντιβιοτικών για τους ανθρώπους και 418 τόνοι για τα κατοικίδιά τους!

Επιπλέον, στα ζώα της κτηνοτροφίας έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα ανθεκτικών μικροβίων.

Νωρίτερα εφέτος το κτηνιατρικό τμήμα του PHE ανακοίνωσε ότι στο 76% των χοίρων εντοπίζεται πλέον σαλμονέλα ανθεκτική στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη και στο 77% των γάλων (γαλοπούλες) σαλμονέλα ανθεκτική στο αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη.

Τέλος τα δύο τρίτα όλων των ζώων της κτηνοτροφίας (μοσχάρια, πρόβατα, χοίροι, γάλοι, κοτόπουλα) εντοπίζεται κολοβακτηρίδιο ανθεκτικό στην αμπικιλλίνη.

Προηγούμενο άρθροΟι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι ιδιότητές του.
Επόμενο άρθροΑδυνατίστε μετρώντας τις μπουκιές σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here