Home Uncategorized Τα χειροποίητα μακαρόνια της γιαγιά μας

Τα χειροποίητα μακαρόνια της γιαγιά μας

6
0

 

Γράφει και παρασκευάζει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ


 Πεθύμησα μια χωριάτικη σπιτική μακαρονάδα σαν αυτή της γιαγιάς, που έφτιαχνε το ζυμαράκι της και έπλαθε το μακαρόνι με τα χέρια της χωρίς μηχανήματα και φαινόταν για εκείνη να είναι τόσο απλό και εύκολο… 

 

 Υλικά 

1 κιλό αλεύρι κίτρινο σκληρό 

550 γρ. νερό βρύσης 
1 σφηνάκι ελαιόλαδο 
Μια κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι 

 



 Η διαδικασία είναι απλή, ξεκινάμε όπως κάνουμε πάντα όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα απλό ζυμαράκι. 

Εάν θέλουμε πρώτα μπορούμε να κοσκινίσουμε το αλεύρι μας, αναμειγνύουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά μας και πλάθουμε πάρα πολύ καλά ώστε να μας βγει ένα μαλακό ζυμαράκι. 

Αφού τελειώσουμε το ζύμωμα το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μια πετσέτα για ένα μισάωρο το πολύ. 



 Το χωρίζουμε σε πιο μικρά κομμάτια και τα υπόλοιπα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε τα τυλίγουμε για να παραμείνουν μαλακά. 


 



 Και τώρα αρχίζει η “τέχνη” της γιαγιάς. 



 Xρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή στην αρχή και όσο συνεχίζουμε θα βλέπουμε ότι τα χέρια μας θα μπαίνουν σε έναν ρυθμό και θα συνεργάζονται πιο εύκολα. 

Όσο πλάθουμε, προσθέτουμε και λίγο αλευράκι στα ήδη έτοιμα μακαρόνια μας για να μην κολλήσουν. 


 


 Αφού τελειώσαμε με το πλάσιμο, ετοιμάζουμε την κατσαρόλα ,ρίχνοντας μπόλικο νερό και αλατάκι και περιμένουμε να βράσει. 
Ρίχνουμε σιγά σιγά τα μακαρόνια μας ,προέχοντας στην αρχή γιατί θα μας φουσκώσει το νερό. 


 


 Θα χρειαστεί να βράσουν περισσότερη ώρα από τα κλασικά μακαρόνια του εμπορίου αλλά από εκεί και πέρα τα δοκιμάζουμε και τα βγάζουμε όπως μας αρέσουν. 

Πριν τα βγάλουμε ,ρίχνουμε στο πιάτο μας τριμμένο τυρί π.χ. μυζήθρα αλλά και ότι άλλο τυρί μας αρέσει και ρίχνουμε λίγα μακαρόνια. 

Μετά ξανά τυρί και ξανά μακαρόνια και ξανά τυρί και ξανά μακαρόνια και τυρί. 

 


 Το κάνουμε δηλαδή σε στρώσεις ώστε να μην κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους. 
Πριν βάλουμε την σάλτσα μας στα μακαρόνια, τα παλιά χρόνια έριχναν πρώτα καυτό ελαιόλαδο, μπορείτε να ρίξετε και ωμό, απευθείας πάνω στα μακαρόνια. 
Ρίχνουμε την σάλτσα μας και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το πιάτο μας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here