Αρχική ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Telling The Bees (Πες το στις μέλισσες)

Telling The Bees (Πες το στις μέλισσες)

592
0

Γράφει η Louise Amvrosia

Οι άνθρωποι είχαν πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τις μέλισσες. Στη μεσαιωνική Ευρώπη, είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τις μέλισσες εξαιτίας του μελιού και του κεριού τους. Το μέλι χρησιμοποιήθηκε ως τρόφιμο, ως φάρμακο και για να φτιάξουν υδρομέλι. Τα κεριά από μελισσοκέρι έχουν φωτεινότερη καύση και μεγαλύτερη διάρκεια. 

Στα μοναστήρια και τα αρχοντικά διατηρούσαν μελίσσια όπου τα φρόντιζαν με πολύ μεγάλο σεβασμό και θεωρούνταν μέρος της οικογένειας ή της κοινότητας. 

 Η στενή σχέση μεταξύ των μελισσών και των κατόχων τους έχει οδηγήσει σε κάθε είδους λαογραφία. 

Πίστευαν πως είναι κακή τύχη να αγοράζουν ή να πωλούν κυψέλες, επειδή όταν πουλούσαν μια κυψέλη, πουλούσαν την τύχη τους μαζί με τις μέλισσες.
 Αντ ‘αυτού, οι μέλισσες μεταβιβάστηκαν ή δόθηκαν ως δώρα. 

Αν οι μέλισσες πετάξουν σε ένα σπίτι, ένας ξένος σύντομα θα έρθει. Αν έμπαιναν σε μια στέγη σήμαινε καλή τύχη.

Υπήρξε μια εποχή που σχεδόν κάθε αγροτική βρετανική οικογένεια που είχε μελίσσι ακολούθησε μια παράξενη παράδοση. 


Έπρεπε να ενημερώνουν τις μέλισσες για όλα τα σημαντικά οικογενειακά θέματα συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, των γεννήσεων, των γάμων και της μακράς απουσίας λόγω ταξιδιών. 
Εάν δεν το έκαναν συνέβαιναν διάφορες καταστροφές. 
Εάν δεν ενημέρωναν τις μέλισσες για έναν θάνατο, οι μέλισσες δεν θα πενθούσαν και είτε δεν θα παρήγαγαν μέλι, είτε θα έφευγαν από την κυψέλη είτε θα πέθαιναν. 

 Ο τρόπος που ενημέρωναν τις μέλισσες ήταν να χτυπήσουν απαλά την κυψέλη για να τραβήξουν την προσοχή των μελισσών και στη συνέχεια τραγουδούσαν σιγανά το γεγονός. Σε περίπτωση θανάτου, ο μελισσοκόμος τυλίγει την κορυφή της κυψέλης με ένα κομμάτι από μαύρο ύφασμα. 

Εάν γινόταν γάμος στην οικογένεια, διακοσμούσαν τις κυψέλες και άφηναν κομμάτια τούρτας από έξω, έτσι ώστε οι μέλισσες να μπορούν να συμμετάσχουν. 

Τα νιόπαντρα ζευγάρια πήγαιναν στις μέλισσες του σπιτιού διαφορετικά θα είχαν δυστυχισμένο γάμο.

Η παράδοση να ενημερώνουν τις μέλισσες έχει αναφορές από όλη την Αγγλία, αλλά και από πολλά μέρη της Ευρώπης. Τελικά, η παράδοση έφτασε στον Ατλαντικό και στη Βόρεια Αμερική.

 Η σχέση μεταξύ των μελισσών και των ανθρώπων ξεπερνά τις δεισιδαιμονίες. 

Είναι γεγονός ότι οι μέλισσες βοηθούν τους ανθρώπους να επιβιώσουν. 70 από τα 100 κορυφαία είδη καλλιεργειών που τροφοδοτούν το 90% του ανθρώπινου πληθυσμού στηρίζονται στις μέλισσες για επικονίαση. 

Χωρίς αυτές, αυτά τα φυτά δεν θα υπήρχαν και μαζί με όλα τα ζώα που τρώνε αυτά τα φυτά. Αυτό μπορεί να έχει μια επεκτατική επίδραση που θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την τροφική αλυσίδα. Οι συνέπειες είναι απειλητικές για τη ζωή. 

Η παράδοση《Πες το στις μέλισσες》 τονίζει αυτή τη βαθιά σύνδεση που οι άνθρωποι μοιράζονται με την μέλισσα.

Προηγούμενο άρθροΣαπούνι κατά της κυτταρίτιδας
Επόμενο άρθροΚενταύρια (centaurea cyanus) από τον Χείρωνα στο σήμερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here