Αρχική ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΟΧΗ – Το ουρικό οξύ αυξάνεται κατά την διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας

ΠΡΟΣΟΧΗ – Το ουρικό οξύ αυξάνεται κατά την διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας

244
0

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται στον οργανισμό μετά από διάσπαση των πουρινών.

 Οι πουρίνες είναι μέρος της χημικής δομής των γονιδίων και υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος και σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα.

Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει λίθους στα νεφρά, φλεγμονές και βλάβες στις αρθρώσεις. Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά αυξήσεων ουρτικού οξέος που παρατηρούνται σήμερα.

Ενώ η νηστεία αποτελεί άριστη αποτοξίνωση, ορισμένες κακές νεοελληνικές συνήθειες προκαλούν πολλές φορές απορρύθμιση του οργανισμού με επικίνδυνες αυξήσεις του ουρικού οξέος. Τα κύρια λάθη κατά τη νηστεία που κινδυνεύουν να αυξήσουν το ουρικό οξύ είναι:

Η καθημερινή κατανάλωση οστρακοειδών, ταραμά, ζωικών νηστίσιμων προϊόντων. Η παραδοσιακή σαρακοστιανή νηστεία σηματοδοτείται από την φυτική μεσογειακή διατροφή. Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων συμπυκνωμένης πρωτεΐνης εφοδιάζει τον οργανισμό με αυξημένες ποσότητες πουρινών που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ. Αυτό επιτείνεται όταν τα εδέσματα αυτά συνοδεύονται με αυξημένες ποσότητες αλκοόλ.

Η δραστική μείωση θερμίδων με στόχο το συνδυασμό απισχναντικής δίαιτας και νηστείας από ορισμένα άτομα. Η ταχεία απώλεια βάρους οδηγεί σε αύξηση των ενδογενώς απελευθερούμενων πουρινών από τους ιστούς που αποδομούνται. 

Αυτό σε ευαίσθητα άτομα οδηγεί σε αυξήσεις του ουρικού οξέος. Εάν θέλετε να συνδυάσετε δίαιτα με νηστεία, καλό είναι να μην ακολουθήσετε προγράμματα ταχείας απώλειας βάρους και να ελέγξετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος πριν αποφασίσετε να συνδυάσετε δίαιτα με νηστεία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική Παθολόγος
ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΙδανικές μερίδες φαγητού – Οπτικός οδηγός
Επόμενο άρθροΝεροκάρδαμο:Είναι το πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο και το έχουμε ξεχάσει εντελώς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here