Αρχική Όλα τα άρθρα Το τσίπουρο και τα τσιτσίραβλα.

Το τσίπουρο και τα τσιτσίραβλα.

809
0
Τα τσιτσίραβλα είναι οι νεότατοι μικροί βλαστοί στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Απριλίου , μήκους μέχρι 4 εκατοστά και ανήκουν στον θάμνο τσιτσιραβλιά η πιστακιά ή τερέβινθος και επιστημονικά Pistasia terebinthous. Με άλλα λόγια είναι η άγρια φιστικιά  που φυτρώνει στο Πήλιο. Φυτρώνει ακόμη και σε πολλά σημεία της Ελλάδας μας και το φθινόπωρο είναι πολύ όμορφο φυτό για το κοκκινοκίτρινο  φθινοπωριάτικο φύλλωμά του . 
Υλικά
Βλαστοί από τσιτσίραβλα μεγέθους μέχρι 4 εκατοστά το ανώτερο, από τους οποίους αφαιρούμε με το νύχι τη βάση τους  και αν έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα φυλαράκια, τα αφαιρούμε για να μείνει όσο γίνεται ο τρυφερός βλαστός. Σκόρδο και μάλιστα  αν είναι δυνατόν φρέσκο. Αλάτι, ξύδι. 
Αφού πλύνουμε τους βλαστούς βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όσο να τους σκεπάσει. Όταν κοχλάσει ζεματίζουμε τους βλαστούς για 2 3 λεπτά  προσέχοντας να μην βράσουν πολύ, προσθέτοντας στο τέλος  1 2 κουταλιές αλάτι. Τους σταργγίζουμε σε σουρωτήρι.
Κατόπιν όταν κρυώσουν τους τοποθετούμε σε βάζο με κομμάτια σκόρδο ξηρό ή φρέσκο ανάμεσα τους και προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη και ξύδι σε αναλογία 3 μέρη και 1 μέρος νερό. Αν πρόκειται να διατηρήσουμε το τουρσί περισσότερο (και μάλιστα στο ψυγείο) η αναλογία στο ξύδι είναι ½ ξύδι και ½ νερό.
Είναι η σαλάτα που συνοδεύει το ψητό αρνί του Πάσχα αλλά και το Πηλιορείτικο τσίπουρο.

Προηγούμενο άρθροΦασολάκια με σάλτσα μαϊντανού.
Επόμενο άρθροΤι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε το Φθινόπωρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here