Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Θρούμπι….. Το πολύ άγριο θυμάρι της Κύπρου και ο “ΣΑΤΥΡΟΣ”

Θρούμπι….. Το πολύ άγριο θυμάρι της Κύπρου και ο “ΣΑΤΥΡΟΣ”

388
0
Υπάρχουν 3 είδη θρουμπιών της άγριας Κυπριακής κι Ελληνικής χλωρίδας.

Από τη μικρή αυτή ομάδα  ξεχωρίζει, ο κεφαλωτός που ονομάζεται και θρουμπί ή γρουμπί και φυτρώνει στα πεδινά σε άγριους πετρότοπους και ημιορεινές περιοχές.
Ο Λιβανίτης έχει ιδιαίτερα χαρακτηρηστικά γιατί καταρχήν είναι ενδημικός του νησιού της Κύπρου μας, και δημιουργεί μικρούς χορτοτάπητες σε υγρά τοιχώματα των ορεινών περιοχών.
Η Σατουρέγια είναι ενδημικός θάμνος χαμηλός των ορεινών. Ξεχωρίζει γιατί θεωρείται αφροδισιακή, και πιστεύεται ότι για αυτή της την ιδιότητα προήλθε και το όνομά της-από το ΣΑΤΥΡΟΣ!!!!. Πάντως τη συναντούμε μόνο σε περιορισμένα μέρη στην Κύπρο στις περιοχές Ακανθούς και Τυλλιρίας.
Στο εμπόριο θα βρούμε και το καλλιεργήσιμο Θυμάρι το κοινό, που είναι τόσο ξεχωριστό, που δεν μπορεί να συγκριθεί με το δικό μας άγριο θρουμπί.



Θα κάνουμε μια αναφορά στο θρουμπί γιατί η φύση μας το παρέχει απλόχερα, είναι από τα βότανα του τόπου μας, και αυτό το κάνει πολύ πιο αποτελεσματικό ιδιαίτερα όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε για θεραπευτικούς σκοπούς.



Φυτρώνει άγριο σε αντίξοες συνθήκες σε άγριες περιοχές και πετρότοπους στα πεδινά και ημιορεινά όπου μόνο στην επιφάνεια έχει γόνιμο χώμα. Είναι από τα φυτά με αλλοπαθητικές ιδιότητες, δεν αφήνει στην άμεση περίμετρό του να φυτρώσουν μονοετή φυτά γιατί ενώ η κεντρική του ρίζα σπάζει τα πετρώματα και διεισδύει βαθιά για νερό, οι επιφανειακές του ρίζες, απλώνονται για θρεπτικά συστατικά.



Το Θρουμπί είναι χαρακτηριστικό των Κεντρικών Μεσογειακών χωρών. Είναι ένα από τα βότανα που οι αρχαίοι έκαγαν στους ναούς ζητώντας την ευμένεια των θεών, εξ΄ ου και το όνομά του προέρχεται από το θύω = θυσιάζω.
Υπάρχουν αναφορές ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για βαλσάμωμα των νεκρών τους.
Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει σαν φάρμακο και καρύκευμα, ειδικά αναφέρεται στο «θρυμβίτη οίνο» από θυμάρι.  Από το 16ο αιώνα ξαναχρησιμοποιείται σαν βότανο, ενώ η θυμόλη ένα από τα κύρια συστατικά του αιθέριου λαδιού του χρησιμοποιείται στην ιατρική και φαρμακοποιία κατά τον 18ο αιώνα.



Το Θρουμπί  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτικούς σκοπούς  από τα φύλλα του, οι ανθισμένες κορυφές και το αιθέριο λάδι του.  Περιέχει αιθέριο λάδι με κύρια συστατικά τη θυμόλη και καρβακρόλη μέχρι 70%, λινολοόλη, βορνεόλη και κινεόλη. Η ποσότητα και ποιότητα του εξαρτάται από τις καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες που επηρεάζουν την βλάστηση και ανθοφορία του.
Είναι από τα βότανα που βοηθούν σε παθήσεις του αναπνευστικού βρογχικά, άσθμα, βήχα και  του γαστροεντερικού συστήματος, είναι ηρεμηστικό για το στομάχι, χωνευτικό βοηθά στην δυσπεψία γαστρίτιδα, αέρια του στομαχιού και κολικούς.  Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και καταπολεμά διάφορα ελικοβακτηρίδια. Ταυτόχρονα αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, ενισχύοντας την φυσική άμυνα του οργανισμού.
Εντυπωσιακό είναι ότι χάρη στη θυμόλη βοηθά για καθαρισμό δοντιών, σε τρύπια δόντια, πονεμένα ούλα και λαιμά, σε άφθες στο στόμα με γαργάρες.
Είναι ορεκτικό και τονωτικό για φιλάσθενα άτομα και τους πνευματικά εργαζόμενους γιατί τονώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και την μνήμη, και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική ζωή.
Σημαντικό είναι ότι έχει επίσης ηρεμιστικές ιδιότητες και βοηθά σε υπερένταση, αϋπνίες, νευρικούς πονοκεφάλους και ημικρανίες.  Με θεραπευτικά μπάνια βοηθά τους υποτονικούς, καταπολεμά την κατάθλιψη, την υπερκόπωση, τονώνει νεύρα και ιστούς και βοηθά σε νυκτερινή ενούρηση, ρευματικά και αρθριτικά.
Ο χυμός του στο μάτι καταπολεμά μολύνσεις και τονώνει την όραση. Σε ίση ποσότητα με ροδόσταγμα καταπολεμά το βούισμα των αυτιών.
Δυνατό αφέψημά του καταπολεμά την τριχόπτωση και ψείρες των μαλλιών, και με ζεστές κομπρέσες βοηθά στην διάνοιξη αποστημάτων.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ: 

Στην καθημερινότητα χρησιμοποιείται ως προσάναμμα για το χωριάτικο φούρνο και για άναμμα φωτιάς. Επίσης χρησιμοποιείται για παρασκευή σκουπών .  Επίσης για κλάδωμα του μεταξοσκώληκα και φύλαξη των σαλιγκαριών.

Κλωνιά ανθισμένου θρουμπιού προφυλάσσουν τα ξηρά φρούτα από τα διάφορα έντομα και τα αρωματίζει ελαφρά αλλά ευχάριστα.
Δυνατό αφέψημά του χρησιμοποιείται από βοσκούς για να απαλλάξουν τα ζώα τους από τα διάφορα παράσιτα με λούσιμό τους.
ΚΟΥΖΙΝΑ: 
Πέραν από τη γευστική ενίσχυση των τροφών, είναι χωνευτικό, μαλακώνει τα σκληρά κρέατα ειδικά τα άγρια κυνήγια, εξουδετερώνει τυχόν τοξίνες από μικρόβια και κάνει τις τροφές ευκολοχώνευτες.
Το προσθέτουμε πάντα στην αρχή του ψησίματος για να δοθεί το περιθώριο να αφήσει το άρωμά του στις τροφές.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν καρύκευμα σε όλα τα είδη διατροφής /κρέατα, ψάρια, κυνήγια, πουλερικά, χορταρικά, αμυλούχα σε γιαχνιστά, ψητά, σούβλες, σε σάλτσες και μαρινάτες, σαλάτες, ομελέτες, σούπες.  Χρησιμοποιείται για αρωματισμό στην μαγειρική αλλά και  ιδιαίτερα σε λικέρ, και σιρόπια. Προσοχή όμως υπερβολική χρήση ανεβάζει λίγο την πίεση.

Έχει μια ιδιαίτερη μοναδική ευχάριστη μυρωδιά.  Δοκιμάστε το…θα μας θυμηθείτε…

Γιώργος Έλληνας
Βοτανολόγος

Αποκλειστικά για τα Βοτανολογικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here