Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων, λιποδιαλυτών βιταμινών που βρίσκονται σε τρόφιμα και σε συμπληρώματα διατροφής .
Η σχετική με τη βιταμίνη Κ τροποποίηση των πρωτεϊνών τους επιτρέπει να δεσμεύουν τα ιόντα ασβεστίου, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.
Χωρίς βιταμίνη Κ, η πήξη του αίματος επηρεάζεται σοβαρά και εμφανίζεται μη ελεγχόμενη αιμορραγία. Η προκαταρκτική κλινική έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ μπορεί να εξασθενήσει τα οστά, ενδεχομένως να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και μπορεί να προωθήσει την ασβεστοποίηση των αρτηριών και άλλων μαλακών ιστών .
Η βιταμίνη Κ2, με τη σειρά της, αποτελείται από έναν αριθμό σχετικών χημικών υποτύπων, με διαφορετικά μήκη πλευρικών αλυσίδων άνθρακα κατασκευασμένων από ισοπρενοειδείς ομάδες ατόμων.
Τα βακτήρια στην χλωρίδα του εντέρου μπορούν επίσης να μετατρέψουν την Κ1 σε βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη). Επιπλέον, τα βακτηρίδια τυπικά επιμηκύνουν την ισοπρενοειδή πλευρική αλυσίδα της βιταμίνης Κ2 για να παράγουν μια σειρά μορφών βιταμίνης Κ2, ιδιαίτερα τα ομόλογα ΜΚ-7 έως ΜΚ-11 της βιταμίνης Κ2. Όλες οι μορφές του Κ2 εκτός από το ΜΚ-4 μπορούν να παραχθούν μόνο από βακτηρίδια, τα οποία τα χρησιμοποιούν κατά την αναερόβια αναπνοή. Το MK-7 και άλλες μορφές βιταμίνης K2 που προέρχονται από βακτήρια παρουσιάζουν δραστηριότητα βιταμίνης Κ σε ζώα, αλλά η επιπλέον χρησιμότητα του MK-7 έναντι του MK-4, αν υπάρχει, είναι ασαφής και αποτελεί ζήτημα έρευνας.
Επειδή μια συνθετική μορφή βιταμίνης Κ, η βιταμίνη Κ3 (μεναδιόνη) μπορεί να είναι τοξική παρεμποδίζοντας τη λειτουργία της γλουταθειόνης, δεν χρησιμοποιείται πλέον για τη θεραπεία ανεπάρκειας βιταμίνης Κ.

Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πράσινα φύλλα μαρούλι, το λάχανο, τα μουστάρδα, το μαϊντανό, το μαρούλι, το σπανάκι, τα χόρτα και τα λαχανικά. το μπρόκολο, τα λάχανα Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM). Άλλες πηγές που είναι λιγότερο πλούσιες σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν τα κρέατα, τα ψάρια, το συκώτι, τα αυγά και τα δημητριακά.
Το Κ συνεργάζεται επίσης με άλλες βιταμίνες.
Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ είναι τόσο ενσωματωμένη στην καλή υγεία των οστών, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων οστικών προβλημάτων. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Green Bay διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ έχει θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο θραύσης. Μια αναφορά από το Νοσοκομείο Brigham και το γυναικείο νοσοκομείο και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ στη διατροφή τους είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν ένα ισχίο. Το Κέντρο Έρευνας για τη Γήρανση του Υπουργείου Γεωργίας του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πυκνότητα οστικής μάζας και αύξηση των καταγμάτων του ισχίου στις γυναίκες.
Πηγές
- “Office of Dietary Supplements – Vitamin K”. ods.od.nih.gov.
- “Vitamin K”. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis,
- ^ “Vitamin K Overview”. University of Maryland Medical Center.
- “Vitamin K (Class) (Oral Route, Parenteral Route)”, Mayo Clinic
- Vitamin K Summary, Linus Pauling Institute
- Vitamin K, Merck Manual of Diagnosis and Therapy