Αρχική Όλα τα άρθρα Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

722
0

 

Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. 

Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια συλλογή από μικροσκοπικά βακτήρια που έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε μια σειρά διαταραχών της υγείας, όπως, στη χρόνια φλεγμονή, στον καρκίνο και στις καρδιακές παθήσεις. 
Κρατώντας το microbiome (μικροχλωρίδα) σας σε ισορροπία, μια αναγκαία προϋπόθεση η οποία αγνοείται συχνά από τη συμβατική ιατρική, διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας σας. 
 Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια που όλα παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες.
 Οι επιστήμονες αρχίζουν να μαθαίνουν ότι η συλλογή των μικροβίων που αποτελούν το ανθρώπινο microbiome δεν είναι τυχαία και πιθανόν έχουν συσταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπληρώνουν το ένα το άλλο και τον ανθρώπινο ξενιστή, όπως περιγράφεται στην έκθεση από την Αμερικανική Ακαδημία Μικροβιολογίας.[PDF] 
 
Η μικροχλωρίδα: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει το σώμα μας 

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, με δεδομένη την βαθιά επιρροή των μικροβίων του εντέρου στη φυσιολογία του σώματος, μια εσωτερική οικολογία του εντέρου που είναι εκτός ισορροπίας έχει επιβλαβείς συνέπειες. 
 Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, το άγχος, το ADHD, άλλες συμπεριφορικές και διαταραχές της διάθεσης, οι ημικρανίες, η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, το άσθμα, η αλλεργία, ο διαβήτης, οι ασθένειες του ήπατος, το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, η ινομυαλγία, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, και δεκάδες εντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), έχουν όλα συσχετιστεί με τη μη ισορροπημένη μικροχλωρίδα. 
Η συλλογική επικράτηση των διαταραχών αυτών είναι τεράστια και οι ανισορροπίες των εντερικών βακτηρίων έχουν συνδεθεί με το σύνολο σχεδόν όλων των χρόνιων ασθενειών. 

 Πώς φτάσαμε όμως σε αυτήν την κατάσταση της επιδημικής δυσλειτουργίας του εντέρου;

 Υπάρχουν πολλά αίτια για τη παθολογία του εντέρου, αλλά οι δύο πιο προφανής παράγοντες διαταραχής της οικολογικής υγείας του εντέρου που μαστίζουν αυτό το πολιτισμό είναι τα αντιβιοτικά και η τυπική διατροφή που είναι φορτωμένη με τα ραφιναρισμένα φλεγμονώδη τρόφιμα. 
 
Πεπτικά συμπτώματα αν πάσχετε από ανισορροπία εντερικής χλωρίδας: 

Είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου και να ζήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής λίγο πιο εύκολα αν φέρετε την ισορροπία των βακτηρίων σας και πάλι στο προσκήνιο. 
Αλλά, πώς μπορείτε να ξέρετε αν τα βακτήρια του εντέρου σας είναι σε ανισορροπία;

 Μερικά σημάδια που μπορείτε να ψάξετε περιλαμβάνουν:
 Δυσκοιλιότητα
 Υπερβολικά εντερικά αέρια 
Πολύ μικρή ποσότητα ή καθόλου εντερικά αέρια
 Χρόνια διάρροια 
Χρόνια κακή αναπνοή 
Άλλα συμπτώματα της ανισορροπίας της εντερικής χλωρίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ορμονικά προβλήματα 
Παράπονα κατά την έμμηνο ρύση 
Προβλήματα του προστάτη 
Γυναικομαστία στους άνδρες 
Ανάγκη για φάρμακα σεξουαλικής ορμόνης 
Λοίμωξεις από Candida (καντιντίαση) 
Χρόνια αναιμία 
Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα 
Αλλεργίες γαλακτοκομικών προϊόντων και δυσανεξίες 
Ελλείψεις βιταμινών Β 
Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης 
Νευρολογικά προβλήματα 
Χρόνιες κολπικές μολύνσεις 
Χρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης 
Οστεοπόρωση
 Σαρκοπενία 

Εκτός από τα συμπτώματα, ένας άλλος καλός δείκτης της υγείας του εντέρου σας είναι το pH των κοπράνων σας. 
Η κλίμακα του pH μετρά το πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι κάτι. 
 Το pH των κοπράνων σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο.
 Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε από αυτά τα προβλήματα υγείας, πρέπει να προβείτε στην κατάλληλη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των καλών βακτηρίων στο έντερο σας. 

 Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την θεραπεία του εντέρου

 Υπάρχουν σημαντικά βήματα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση αυτών των αρνητικών συνεπειών για την υγεία. Μια λειτουργική ολιστική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του εντέρου, απαλλάσσοντάς το από ανθυγιεινά βακτήρια μέσω της αποφυγής τροφίμων που διαταράσσουν τη μικροχλωρίδα/microbiome. 
 Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θεραπεύσετε το έντερο είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με τους «κρυφούς» κινδύνους που εμπεριέχονται στα τρόφιμα σας. 

Επειδή ένα τρόφιμο έχει «εγκριθεί» για κατανάλωση – δεν το καθιστά απαραίτητα και ασφαλές.

 Έτσι, ξεκινήστε με το να αφαιρέστε πρώτα παράγοντες διαταραχής της εντερικής χλωρίδας όπως τα ραφιναρισμένα τρόφιμα- τζανκ φουντ, γλυκαντικά (ακόμα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες), και αντιβιοτικά (εκτός εάν ενδείκνυται απαραίτητη η λήψη τους ιατρικά). 
Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε σιγά-σιγά να αρχίσετε να προσθέτετε πρεβιοτικά και προβιοτικά, πλούσια τρόφιμα στη διατροφή σας. 
Στη συνέχεια, για να διατηρηθεί αυτή η πρόσφατα εξισορροπημένη μικροχλωρίδα/microbiome, θα πρέπει να στραφείτε σε ένα τρόπο διατροφής που θα τη διατηρήσει για μια ζωή. 
Παραδοσιακές δίαιτες, όπως η Μεσογειακή και της Βαλτικής Θάλασσας παρέχουν ένα καλό μοντέλο για το πώς να το κάνετε αυτό. 
 Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με τη σημασία ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας για την υγεία σας, σας συνιστούμε να ελέγξετε και αυτό

 AdRianna Gkika
Holistic Healing 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here