Αρχική Όλα τα άρθρα Zero waste κίνημα: Μειώνοντας το αποτύπωμά μας για ένα καλύτερο πλανήτη

Zero waste κίνημα: Μειώνοντας το αποτύπωμά μας για ένα καλύτερο πλανήτη

343
0

Γράφει η Στέλλα Καρασίμου

Ακραία καταστροφικά καιρικά φαινόμενα,απότομη αλλαγή των εποχών,νησιά στους ωκεανούς από συσσωρευμένο πλαστικό στο μέγεθος του Τέξας,ραγδαία εξαφάνιση των ειδών,εναπομείναντα δάση στο ¼ απ’ ότι υπήρχαν πριν μια 20ετία,1,7 εκατομμύρια παιδικοί θάνατοι το χρόνο από τη μόλυνση και η λίστα είναι ατελείωτη.

Υπεύθυνος για όλα αυτά;

Η αχόρταγη επιθυμία του ανθρώπου για το εύκολο,το γρήγορο,το καινούριο,το τελευταίας τεχνολογίας,μια επιθυμία που ταίζεται καθημερινά από βομβαρδισμό διαφημίσεων.

 -Τι είναι λοιπόν η zero waste φιλοσοφία; 

Η ευαισθητοποίηση και η ανησυχία για τον πλανήτη,τα ζώα και το μέλλον της ανθρωπότητας παρακίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο πολλούς ανθρώπους να κάνουν κάτι γι αυτό σε προσωπικό επίπεδο,αλλάζοντας τις καθημερινές μη βιώσιμες συνήθειες τους.

Έτσι γεννήθηκε το zero waste κίνημα,δηλαδή το να ζει κάποιος προσπαθώντας όσο μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα του,δημιουργώντας λιγότερα σκουπίδια και κάνοντας καθημερινά πιο βιώσιμες επιλογές.

 -Ποιες είναι οι αρχές της zero waste φιλοσοφίας; 

Ένας zero waste τρόπος ζωής βασίζεται κυρίως πάνω στα έξι(6) R:
 1)RE-cycle(ανακύκλωσε) 
 2)RE-pair(επισκεύασε)
 3)RE-use(επαναχρησιμοποίησε)
 4)RE-duce(μείωσε) 
 5)Rot(κομποστοποίησε)
 6)RE-fuse(αρνήσου) 

Με άλλα λόγια,ανακυκλώνουμε ότι μπορεί να ανακυκλωθεί,επισκευάζουμε πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε κάτι καινούριο,επαναχρησιμοποιούμε ότι μπορούμε όπως μπορούμε δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία σε κάτι που θα κατέληγε στη χωματερή επαναπροσδιορίζοντας τον αρχικό σκοπό του,μειώνουμε τα αντικείμενα που βάζουμε στη ζωή μας εστιάζοντας στις πραγματικές μας ανάγκες και κομποστοποιούμε τα οικιακά μας απορρίμματα.

Τελευταίο αλλά επίσης πολύ σημαντικό είναι η άρνηση,άρνηση για ένα ακόμη πλαστικό μπουκάλι,ένα ακόμη πλαστικό καλαμάκι,ένα ακόμη ρούχο που θα μαραζώνει με την ετικέτα στο πίσω μέρος της ντουλάπας,ένα ακόμη άχρηστο διαφημιστικό φυλλάδιο.
Φυσικά όπως κάθε νέα αρχή,έτσι και η αλλαγή συνηθειών προς τη σωστή διαχείριση των απορριμάτων μας και σε πιο συνειδητές καταναλωτικές συνήθειες δεν είναι απλή.

Η στροφή προς ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι μοναδικό για τον καθένα και προσαρμοσμένο στα δεδομένα του,στις ανάγκες αλλά και στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται γι αυτό και θα πρέπει να γίνεται ευχάριστα χωρίς άγχος και πίεση για την….τελειότητα.

 -Πόσο ρεαλιστικό είναι άραγε το μηδενικό αποτύπωμα; 

Το τέλειο όπως και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα,δεν υπάρχει και είναι όχι μόνο ανούσιο να το επιδιώκουμε,αλλά πολλές φορές στρεσογόνο γιατί μπορεί να μας βάλει στη διαδικασία της μόνιμης σύγκρισης αντί για έμπνευσης και φυσικά να έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και τελικά πολλές φορές την παραίτηση στη σκέψη ότι από τη στιγμή που δε μπορεί κάποιος να κάνει το τέλειο δεν έχει νόημα να κάνει τίποτα.

Η ύπαρξή μας από μόνη της καθιστά ένα έξτρα βάρος γι αυτό τον πλανήτη.Επομένως όχι,δεν υπάρχει ρεαλιστικά το μηδενικό αποτύπωμα(zero waste) και γι αυτό κάθε προσπάθεια,μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ελάττωσή του.

 -Πώς μπορεί κάποιος να ενεργοποιηθεί προς ένα πιο zero waste τρόπο ζωής; 
Η κινητήριος δύναμη λοιπόν για ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής είναι η ευαισθητοποίηση και η ευαισθητοποίηση έρχεται μέσα από τη γνώση και την πληροφορία.Επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι…να αρχίσει το διάβασμα.

Όση περισσότερη γνώση συσσωρεύουμε,τόσο περισσότερες συνήθειες αλλάζουμε,γι αυτό και η βιωσιμότητα είναι ένα τόσο ξεχωριστό και προσωπικό ταξίδι για τον καθένα.
Ντοκιμαντέρ,άρθρα,πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και σε μεγαλύτερη εμβέλεια το διαδίκτυο είναι οι κυριότερες πηγές που κάποιος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες.

Όλοι μας έχουμε μία αίσθηση για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας,την αποψίλωση των δασών ή τη μόλυνση των πλαστικών μιας χρήσης.
Η αλλαγή όμως έρχεται όταν αρχίζουμε να εμβαθύνουμε,όταν αντιλαμβανόμαστε την έκταση της ζημιάς,όταν αρχίσουμε να ανησυχούμε για το αν τα παιδιά μας όχι μόνο θα ζήσουν για να δουν τον πλούτο της πανίδας του πλανήτη(ένα ανησυχητικό παράδειγμα είναι η θαλάσσια ζωή,η οποία υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί αν δεν αντιστρέψουμε τώρα την κατάσταση),αλλά αν θα είναι έστω υγιή με όλους τους μολυσματικούς παράγοντες που έρχονται σε επαφή ήδη από έμβρυα.

Πάνω από 1,7 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πεθαίνουν το χρόνο εξαιτίας της μόλυνσης,αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους θανάτους λόγω υποσιτισμού αλλά και θανατηφόρων παθογόνων,όπως είναι ο έμπολα ή μαλάρια. 

 -Απλές καθημερινές βιώσιμες συνήθειες:
Υπάρχουν πολλές απλές και εύκολες αλλά με τεράστιο αντίκτυπο συνήθειες που μπορεί κάποιος να προσαρμόσει στην καθημερινότητα του ώστε να ζει πιο βιώσιμα με περισσότερο σεβασμό προς τον πλανήτη.

 Μερικές από αυτές είναι:
1)Aνακύκλωση: 

 

Ενημερωνόμαστε για τη σωστή διαχείριση και απόρριψη των ανακυκλώσιμων αντικειμένων.Το ήξερες ότι μπορείς να ανακυκλώσεις το παλιό σου φωτιστικό,τα μπάζα μιας οικοδομής ή ακόμη και όλα τα καλώδια και τις πρίζες;
Πριν απορρίψεις κάτι στα κοινά σκουπίδια,καταλήξει στη χωματερή και μολύνει το περιβάλλον,ενημερώσου για το αν μπορεί να ανακυκλωθεί.Έτσι θα επαναχρησιμοποιηθούν και πολλές πρώτες ύλες,εξοικονομώντας ενέργεια από την αρχική παρασκευή τους. 

2)Χορτοφαγική διατροφή: 

Η παραγωγή κρέατος είναι από τις πιο αντι-οικολογικές βιομηχανίες παράγοντας περισσότερες εκπομπές άνθρακα όσο όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί παγκοσμίως!Πέρα από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας,υπάρχουν πολλές παράπλευρες περιβαλλοντικές καταστροφές της κρεοφαγίας,όπως οι χαώδεις εκτάσεις παρθένων δασών του Αμαζονίου που αποψιλώνονται για να καλλιεργηθούν σιτηρέσια για τα ζώα,το τεράστιο πρόβλημα μόλυνσης των υδάτων και θαλασσών από υποπροϊόντα της κρεοβιομηχανίας,οι τεράστιες ποσότητες νερού που καταναλώνει ξεζουμίζοντας το πόσιμο νερό,αφήνοντας απέραντες εκτάσεις να υποφέρουν από την ξηρασία και η λίστα είναι ατελείωτη.Μία παγκόσμια στροφή προς μια διατροφή με ελάχιστο ή ιδανικά καθόλου κρέας και ζωικά θα μπορούσε να σώσει πάνω από 8 εκατομμύρια ζωές,μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα τουλάχιστον στα 2/3!

Επιπλέον,θα μείωνε το κόστος των παράπλευρων περιβαλλοντικών ζημιών τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 (από τις πιο πολλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως τις μικρότερες:βοδινό-τυρί-χοιρινό-πουλερικά-αυγά-γάλα-ρύζι-όσπρια-καρότα-πατάτες) 

3)Μείωση του πλαστικού: 

Χρησιμοποιώντας πάνινες τσάντες για τα ψώνια μας,μεταλλικά καλαμάκια,γυάλινα μπολάκια τροφίμων,θερμός για τα ροφήματα μας,μπάρες σαπουνιού και στερεά σαμπουάν,κερομάντηλα αντί για πλαστική διαφάνεια,φτιάχνοντας τα δικά μας σπιτικά καθαριστικά καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πλαστικού στη ζωή μας,είναι μια μεγάλη ανάσα μέσα σε όλο αυτό το πλαστικό που πνίγεται ο πλανήτης. 

4)Αγορά second hand αντικειμένων: 

 Αγοράζοντας δεύτερο χέρι ότι αντικείμενο μπορούμε ειδικά τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές,τα ρούχα,παπούτσια και αξεσουάρ μας,συμβάλλουμε στην υγεία του πλανήτη μέσω της επαναχρησιμοποίησης μειώνοντας το περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες. 

5)Μινιμαλισμός και μείωση του καταναλωτισμού: 

Εστιάζοντας στις πραγματικές μας ανάγκες χωρίς να πέφτουμε συνεχώς θύματα του μάρκετινγκ,μειώνοντας τα αντικείμενα που βάζουμε καθημερινά στη ζωή μας,κάνοντας δώρα με νόημα αντί για αντικείμενα,όπως εμπειρίες,συνδρομές σε εκπαιδευτικά κανάλια,εμπειρίες χαλάρωσης όπως σπα ή θεραπευτικό μασάζ είναι το πιο σημαντικό απ όλα.
Η αγοραστική μας δύναμη κάνει τον κόσμο κυριολεκτικά να γυρίζει,ελέγχει την παγκόσμια αγορά και άρα την παγκόσμια μόλυνση.
Λιγότερα αντικείμενα,περισσότερος χώρος για εμπειρίες,μάθηση,ζωή! 

Για να αλλάξουμε τον κόσμο,πρέπει πρώτα να αλλάξουμε οι ίδιοι.Αλλάζοντας τις συνήθειές μας,ακόμη και το παραμικρό,είναι πάρα πολύ σημαντικό και καθοριστικό για το μέλλον των παιδιών μας,δίνοντας και σε εκείνα το καλό παράδειγμα,μαθαίνοντας τους ότι το σημαντικό δεν είναι το κινητό τελευταίας τεχνολογίας,αλλά η ίδια η ζωή!

Αυτός ο κόσμος δε χρειάζεται λίγους που ζουν ιδανικά με ελάχιστο μηδενικό αποτύπωμα.
Χρειάζεται ΠΟΛΛΟΥΣ που κάνουν έστω και το παραμικρό για ένα καλύτερο αύριο.ΜΑΖΙ,μπορούμε να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την ωρολογιακή βόμβα,μαζί μπορούμε να ξαναφτιάξουμε ένα πλανήτη γεμάτο ζωή!Το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια σου. 

Πηγές: 
https://ourworld.unu.edu/en/new-research-says-plant-based-diet-best-for-planet-and-people?fbclid=IwAR0OmDViVdu_w6xVgYI6szkuYtMbyKzQlVrgviVJD7dtTDLf8NDrIpJQWfkhttp://www.ox.ac.uk/news/2016-03-22-veggie-based-diets-could-save-8-million-lives-2050-and-cut-global-warming?fbclid=IwAR0it1mw3Fjq_IObuRD2n4tOvu2TYVUDT2Ut5REuAdcFLWgUNy5uHwyuLA4http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/index.htmlhttps://www.theguardian.com/environment/2014/dec/03/eating-less-meat-curb-climate-change
https://inhabitat.com/infographic-the-true-environmental-cost-of-eating-meat/
https://ourworldindata.org/plastic-pollution-https://www.wri.org/blog/2017/07/apparel-industrys-environmental-impact-6-graphics

Προηγούμενο άρθρο‘Ερεικης ή ρείκι:Το μέλι των παιδιών των ηλικιωμένων και των αθλητών
Επόμενο άρθροΕΛΑΙΑ ΣΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ (ΠΊΝΑΚΑΣ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ) & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here